U razmjeni učenika u Njemačku, Großkrotzenburg (savezna pokrajina Hessen), ukupno je sudjelovalo jedanaest učenika 2. i 3. razreda. Učenici su, zajedno sa prof. Marijanom Vuleta i prof. Mihaelom Miloš, krenuli iz Zračne luke Split prema Frankfurtu. Nakon dolaska u zračnu luku Frankfurt, najveću zračnu luku Njemačke, dočekali su ih nastavnici naše škole domaćina, Franziskanergymnasium Kreuzburg, Orlando Li Sanchez i Carina Maier-Grimm. Vlakom su zajedno krenuli prema obiteljima koje su dočekale učenike na glavnom željezničkom kolodvoru u Hanauu. Učenici su zatim otišli s obiteljima i proveli večer s njima.

2.dan (12.3.)
Drugi dan razmjene započeo je okupljanjem hrvatskih i njemačkih učenika, kako bi zajedno, uz pratnju prof. Orlanda Li Sancheza, krenuli prema Frankfurtu vlakom. U Frankfurtu su učenici posjetili zgradu Europske središnje banke. Europska središnja banka jedna od glavnih institucija Europske unije i jedna od četiri najvažnije središnje banke na svijetu. Osnovana je 1998. radi određivanja i provođenja gospodarske monetarne politike EU-a te održavanja stabilnosti cijena i eura. Uz stručno vodstvo u banci, učenici su imali priliku i sjediti za replikom okruglog stola za kojim pri donošenju važnih odluka sjedi Upravno vijeće ESB-a. Nakon obilaska banke, vlakom su krenuli prema Hanauu – gradu braće Grimm. Dan se nastavlja posjetom dvorcu Schloss Philippsruhe u Hanauu, u kojem je smješten povijesni muzej i zbirka posvećena braći Grimm i njihovim bajkama. U poslijepodnevnim satima učenici se vraćaju kućama i provode večer u obiteljima.

3.dan (13.3.)
Trećega dana hrvatski učenici imali su priliku sudjelovati u nastavi. Nakon nastave učenici su krenuli u posjet vijećnici Großkrotzenburg gdje ih je ljubazno dočekala gradonačelnica Theresa Neumann. Iza toga, naši učenici su otišli u posjet parku prirode Wildpark Alte Fasanerie, gdje su imali prilike vidjeti vukove, divlje svinje, risove, jelene, ali i hraniti neke životinje. Nakon toga neki su se učenici vratili na popodnevnu nastavu, a ostatak učenika proveo je poslijepodne u gradu Hanau.

4.dan (14.3)
Jutro četvrtoga dana učenici su započeli na nastavi. Nakon nastave, zajedno sa svojim nastavnicama, učenici odlaze do elektrane na ugljen, Kraftwerk Staudinger u Großkrotzenburgu. Obilazak elektrane uključivao je i posjet kontrolnoj sobi te je završio ručkom u kantini elektrane. Nakon povratka iz elektrane učenici odlaze obiteljima. Neki učenici večer provode zabavljajući se u kuglani Hansabowl.

5.dan (15.3.)
Petoga dana ujutro učenici se okupljaju kod glavnoga ulaza škole te zajedno vlakom kreću prema Frankfurtu. Uz stručno vodstvo obilaze bankarsku četvrt Frankfurta, rodnu kuću Johanna Wolfganga von Goethea i srednjovjekovnu jezgru Römerberg. Nakon obilaska učenici sudjeluju u Stadtrallye – GPS potrazi po staroj gradskoj jezgri. Ostatak vremena učenici su imali slobodno vrijeme u centru Frankfurta. U poslijepodnevnim satima učenici se vraćaju kućama i provode večer u obiteljima.

6.dan (16.3.)
U subotu, šestoga dana razmjene, učenici su boravili u obiteljima ili su išli na razne izlete s njihovim obiteljima te posjetili još neke gradove koji su bili u blizini.

7.dan (17.3.)
Sedmoga dana, učenici su jutro i poslijepodne provodili s obiteljima te kao i prethodnoga dana odlazili posjećivati razna mjesta. Navečer, svi učenici i njihovi roditelji te naši nastavnici proveli su vrijeme na zajedničkoj oproštajnoj večeri u restoranu Wirtshaus am See. Tu su naši učenici imali priliku jesti razna njemačka, a posebno bavarska tradicionalna jela, s obzirom da se ovaj restoran nalazi u pokrajini Bavarskoj.

8.dan (18.3.)
Ujutro su se hrvatski i njemački učenici okupili ispred glavnoga ulaza škole. Tu im se pridružio i ravnatelj Franziskanergymnasium Kreuzburg Thomas Wolf. Hrvatski učenici su nakon toga krenuli prema vlaku koji ih je odveo do zračne luke u Frankfurtu. U popodnevnim satima učenici su stigli u Zračnu luku Split gdje su ih dočekali njihovi roditelji.

 

Veronika Radović (2.b)

Ema Smoljo (3.a)