Nakon ljetnog odmora i ove smo se godine ponovno okupili prvog ponedjeljka u rujnu. Taj prvi dan nove školske godine uobičajeno je započeo susretom učenika i njihovih razrednika koji su ih upoznali sa planom rada za prvi nastavni tjedan. Iza je uslijedilo službeno fotografiranje ispred gimnazijske zgrade za trajnu uspomenu na generacije učenika i nastavnika školske godine 2023./24. Učenici su potom pošli u svoje učionice na nastavne sate koji su bili prilagođeni prvom nastavnom danu.

U skladu s tradicijom naše Gimnazije pošli smo u crkve Čudotvorne Gospe Sinjske na misno slavlje na kojem smo molili Duha Svetoga za njegove darove kojim će nas pratiti u zahtjevima koji će stajati pred nama. Predvoditelj misnog slavlja bio je fra Jure Hrgović, profesor latinskog i grčkog jezika na našoj Gimnaziji, uz koncelebraciju ravnatelja fra Joška Kodžomana i vjeroučitelja i sinjskog župnika fra Antonia Mravka. U svojoj prigodnoj propovijedi fra Jure je na temelju evanđeoskog izvještaja tog dana u kojem sv. Luka opisuje Isusov nastup u nazaretskoj sinagogi na početku svog javnog djelovanja, pozvao na otvorenost istini koja svoj temelj ima u Bogu. Naglasio je kako nam današnji svijet nameće izokrenute vrijednosti kao mjerila po kojima ćemo oblikovati svoje življenje i djelovanje. Međutim, istina za naš život proizlazi iz Božjeg djela spasenja izvršenog u Isusu Kristu koji nam je Boga približio. Premda je gimnazijski program zahtjevan i opsežan svakom učeniku pruža priliku za otkrivanje prave istine i omogućuje rast u svim područjima ljudskog znanja i kulturnog stvaralaštva. Opisani događaj iz Evanđelja o početnom prihvaćanju Isusa i o njegovom odbacivanju koji se ubrzo dogodio opomena je svakomu kršćaninu da olako ne odustaje od sebi zadanih ciljeva nego da ustraje u onome što je započeo uz vlastiti trud, računajući na Božju pomoć i zaštitu naše nebeske majke Čudotvorne Gospe Sinjske.

Pjevane dijelove misnog slavlja na orguljama je pratio Andro Čalo, profesor glazbene umjetnosti. Na koncu misnog slavlja otpjevali smo himan Duhu Svetom. Potom je ravnatelj održao pozdravnu riječ potaknuvši učenike, nastavnike i djelatnike na radostan novi početak i ostvarenje ciljeva koje pred nas postavlja nova školska godina. Posebno je zaželio dobrodošlicu učenicima prvih razreda.