U organizaciji naše  Gimnazije u petak, 19. svibnja 2023. u dvorani Gospe Sinjske upriličeno je predstavljanje knjige zanimljivog naslova ‘Zovem se NITKO’, autora Jakova Skočibušića. Autor je stihove Homerove Odiseje pretočio u prozni tekst nastojeći to vrhunsko djelo helenske kulture koje je sastavni dio kulturne baštine cijeloga čovječanstva približiti razumijevanju i shvaćanju običnog čovjeka. Homer nam je ostavio u baštinu ne samo neke od najstarijih već i najljepših priča ljudske povijesti u kojima se svatko može prepoznati i iz kojeg svatko može nešto naučiti.

O važnosti i vrijednosti tog književnog pothvata govorili su, osim autora, Zoran Bošković, vlasnik Naklade Bošković i  fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, kao izvrstan poznavatelj djela klasične kulture, ujedno i umirovljeni profesor klasičnih jezika na našoj Gimnaziji. Izabrane tekstove iz knjige čitao je Pere Eranović, mladi kazališni umjetnik iz HNK-Split, a za glazbene točke pobrinuli su se učenici Franjevačke klasične gimnazije Sara Poljak i Ivan Vučković.

Imajući na umu činjenicu da je zadnji koji nam je Odiseju kao jedno od najvažnijih djela antičke književnosti svojim prijevodom na hrvatski učinio dostupnom bio Tomislav Maretić, hrvatski jezikoslovac i leksikograf, a to se dogodilo prije sto pedeset godina, predstavljači su se složili da je velikan Homer u suvremenoj Hrvatskoj sramotno zaboravljen i zapostavljen, što nije slučaj u književnostima tzv. velikih naroda, baš suprotno.