U subotu 9. travnja 2022. u Samostanu Gospe Sinjske održana je korizmena duhovna obnova za roditelje učenika Franjevačke klasične gimnazije u Sinju. Susret je počeo u 9:00 sati u Dvorani Posljednje večere molitvom i pozdravnim riječima fra Joska Kodžomana ravnatelja Gimnazije i Sjemeništa. Uz fra Joska na duhovnoj obnovi su sudjelovale nastavnice Antonia Čarić, Mihaela Miloš i fra Antonio Mravak. Nakon molitve i pozdravnih riječi uslijedilo je predavanje na temu „Obitelj i mediji“ koje je održala Jelena Burazin psihologinja, psihoterapeutkinja i ravnateljica Dječjeg doma Maestral u Splitu.

U uvodnom dijelu predavanja Jelena je istakla riječi pape Franje koji je kazao da su suvremene tehnologije dar od Boga koje nose sa sobom golemu odgovornost. Jedan od glavnih medija koji je postao dio naše svakodnevnice je internet kojim se koriste roditelji i djeca. Istraživanja su pokazala da školska djeca provode ukupno pred ekranima 7, 5 sati. Djeca od 11, 12 godina ne gledaju više televiziju, već YouTube, sadržaje biraju sami, bez nadzora roditelja. Veliki dio dana proveden pred ekranima dovodi do fenomena otuđenosti među djecom, mladima ali i odraslima.

Jelena je naglasila da je zbog toga jako bitno znati regulirati koliko, koje sadržaje i kada konzumirati. Zbog sve većih problema korištenja medija kod djece i mladih roditelji bi trebali biti svjesni svoje uloge. Zbog toga je važna edukacija medijske pismenosti kako bi roditelji mogli filtrirati kvalitetu, prepoznati važne i potrebne informacije od nevažnih i uznemirujućih.

U drugom dijelu izlaganja predavačica je govorila o korištenju mobitela u školi. Istraživanja su pokazala da 50% srednjoškolaca surfa za vrijeme nastave. Mobitel u nastavi umanjuje koncetraciju učenika u radu, ali ometa i nastavnika u predavanju. Kao i odraslima tako su i djeci potrebne edukacije medijske pismenosti. Nakon predavanja uslijedila je rasprava u kojoj su roditelji pokazali veliki interes za ovu temu.

Poslije predavanja u samostanskoj blagovaonici organizirano je osvježenje, a potom su roditelji razgledali Arheološku zbirku Samostana Gospe Sinjske. Susret je završio euharistijskim slavljem u kapeli Franjevačkog sjemeništa kojim je predsjedao ravnatelj fra Josko Kodžoman.