Dijalog između zemalja i kultura obuhvaća i prijateljstva stvorena u srednjoj školi. Upravo na toj ideji temelji se posjet Gimnazije Luzzago iz Brescie Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju, ostvaren u studenom ove školske godine, kad su nas posjetili ravnatelj Giacomo Ferrari i rektor fra Luigi Cavagna.  U toj prilici upoznali su naše učenike, Gimnaziju i grad Sinj. Vođeni istom vizijom, ravnatelj fra Joško Kodžoman, gvardijan Franjevačkog samostana fra Ante Čovo i profesorica Mirjana Malovan posjetili su krajem veljače Gimnaziju Luzzago. Na taj način učinjen je još jedan korak prema formaliziranju partnerstva i razmjene između dviju franjevačkih gimnazija.

Tijekom posjeta, predstavnici naše gimnazije posjetili su školu, razgovarali s učenicima i profesorima te razgledali Bresciu i okolna mjesta, poznata kao jedna od najinovativnijih i industrijski najrazvijenijih područja u Italiji. Skora razmjena učenika između dviju gimnazija bit će dragocjeno iskustvo za učenike i profesore.

Fra Luigi Cavagna i ravnatelj Giacomo Ferrari vide razmjenu učenika kao priliku za stvaranjem novih prijateljstava među mladima te formalnim i neformalnim učenjem, obogaćujući svoja iskustva.

Franjevačka klasična gimanzija u Sinju, na čelu s ravnateljem fra Joškom Kodžomanom, jako je sretna i zahvalna na ovom vrijednom partnerstvu između franjevačkih gimnazija, te očekuje uskoro u Sinju učenike iz Brescie, dok će naši učenici početkom iduće školske godine posjetiti Gimnaziju Luzzago.

Mirjana Malovan, prof.

Foto: Andrea Pasinetti