Uoči početka drugog dijela zimskih praznika, učenici prvih i drugih razreda, u pratnji profesora fra Antonija Mravka, Ivne Mravak i Mirjane Malovan, posjetili su Zadar i Nin. Jednodnevni izlet održan je u subotu 19. veljače. Šetnja Zadrom započela je na svjetlosnoj instalaciji Pozdrav Suncu i obližnjim Morskim orguljama. Toplo i vjetrovito jutro u Zadru omogućilo je učenicima da uživaju u snažnom zvuku koji stvaraju Morske orgulje i da shvate vrijednost tog nagrađenog primjera hrvatske pejzažne arhitekture. Tijekom šetnje do rimskog foruma (najvećeg rimskog foruma na istočnoj obali Jadrana!)  i crkve sv. Donata, učenici su mogli čuti vrijedne informacije o znamenitostima kojima obiluje Zadar. Nakon fotografiranja i prve pauze za slobodnu šetnju gradom, uslijedio je posjet Muzeju antičkog stakla. Viši kustos Muzeja proveo je učenike stalnim postavom te su prisustvovali radionici puhanja stakla, jedinstvenoj u cijeloj Hrvatskoj. Učenici su potom razgledali gradske bedeme i Narodni trg. Pred katedralom sv. Stošije učenici drugih razreda prepoznavali su elemente arhitekture o kojima su učili na nastavi.

Nakon pauze za ručak, uslijedio je kratki put na sljedeću destinaciju, u jedan od najstarijih gradova na Jadranu, Nin. Učenici su, ulaskom u najmanju katedralu na svijetu –  crkvu sv. Križa, mogli doživjeti važnost hrvatske povijesne i kulturne baštine. Nakon molitve u crkvi sv. Križa, započelo je razgledavanje povijesnog otoka na kojem je smješten Nin. Osim skulpture Grgura Ninskog, učenici su imali priliku vidjeti crkvu sv. Anselma, gradske bedeme, vrata i mostove.

Zadovoljni i obogaćeni viđenim, složili smo se da nije bilo ljepšeg načina za započeti praznike. Slatki umor nakon izleta nije zaustavljao veselu atmosferu u autobusu. Povratkom u Sinj u večernjim satima, pozdravili smo se uz želje za lijepim praznicima i idejama za novo zajedničko putovanje.

Mirjana Malovan, prof.