Na uočnicu svetkovine Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije 7. prosinca 2021., Franjevačka klasična gimnazija i Franjevačko sjemenište proslavili su svoj dan i svoju nebesku zaštitnicu.

Prigodnim misnim slavljem presjedao je mnogopoštovani o. Provincijal dr. fra Marko Mrše, koji je u prigodnoj homiliji istaknuo tajnu Marijinog očuvanja od istočnoga grijeha kao bitni sadržaj svetkovine Bezgrješnog začeća. Tu tajnu nije moguće razumjeti ljudskim razumom niti se do nje može stići samo i isključivo logičkim razmišljanjem, jer se ona kao takva opire uobičajenom ljudskom iskustvu. Tu je tajnu, naglasio je o. Provincijal, moguće razumjeti i prihvatiti samo po vjeri u Boga kojemu je sve moguće i u perspektivi osobe, kakva je bila Blažena Djevica Marija, kojoj je vršenje volje Božje bilo kruh svagdašnji.

Prigodnom misnom slavlju nazočili su brojni svećenici-redovnici, predvođeni sinjskim gvardijanom fra Antom Čovom, o. župnikom fra Pericom Maslaćem, vikarom Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Marijina iz Mostara fra Ikom Skokom, ravnateljem Franjevačke gimnazije i Sjemeništa fra Joškom Kodžomanom, uz još desetak franjevaca koncelebranata.

Posebna zahvalnost u ime Provincije, Gimnazije i Sjemeništa Iskazana je trojici franjevaca i gimnazijskih profesora; fra Nedjeljku Jukiću, fra Blažu Toplaku i fra Stipi Šušnjari. O Provincijal fra Marko Mrše uručio je trojici svojih umirovljenih profesora javna priznanja uz prigodne darove, za dugogodišnji predani i požrtvovni rad na polju odgoja i obrazovanja.

Nastavnici, učenice i učenici, kao i njihovi roditelji nastavili su svoje druženje uz prigodni domjenak koji je za sve uzvanike bio serviran u blagovaonici Franjevačkog sjemeništa!