Naša Gimnazija nastoji svake godine prigodnim programom dostojanstveno obilježiti nacionalni Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata – žrtve Vukovara i Škabrnje koje su kroz tri puna desetljeća postale simbolima nečovječnog uništavanja, stradanja, ubijanja, patnje…

Tako smo i ove godine, zahvaljujući kontaktima fra Antonia Mravka, u svečanoj dvorani Gospe Sinjske uoči obilježavanja Dana sjećanja ugostili dr. sc. Antu Nazora, ravnatelja Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Zagreba.

Prof. Nazor, kao vrsni poznavalac dokumentacijske građe, pokušao nam je uvodno najprije objasniti prave uzroke rata u Hrvatskoj, budući da se danas, od opskurnih struktura moći, medijskim putem snažno nameće teza o izjednačavanju odgovornosti i krivnje svih sudionika u Domovinskom ratu. Evidentno je nastojanje da se naša nedavna prošlost protumači na način koji ne razlikuje agresora od žrtve. To je iz perspektive objektivnog istraživača i tumača povijesti neprihvatljivo a u prilog tome govore i brojni autentični dokumenti iz vremena Domovinskog rata. Republika Hrvatska je na samom početku svoje neovisnosti i samostalnosti bila izložena beskrupuloznom uništavanju ljudi i njihove imovine od strane velikog dijela Srba koji nisu htjeli prihvatiti činjenicu da žive u hrvatskoj državi. Stoga su, nezadovoljni Srbi pobunjenici, pod krinkom nezadovoljstva i ugroženosti a uz pomoć i pokroviteljstvo jugoslavenske Armije krenuli u ostvarenja vjekovnog sna o Velikoj Srbiji. Zahvaljujući mudrom vodstvu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i nadasve hrabrim braniteljima, među kojima su tisuće dali i svoje živote u obrani Domovine i za uspostavu mira i suvereniteta u RH.

Nakon što nam je dokumentirao prave razloge rata u Hrvatskoj, prof. Nazor nam je u drugom dijelu svoga predavanja govorio i o stradanjima i žrtvama Vukovara, što je nazočne gimnazijalce i njihove nastavnike uistinu dirnulo u srce. Za vrijeme predavanja vladala je apsolutna tišina i mir, što je dovoljan znak koliko su slušatelji bili zainteresirani za predavanje.

Riječ zahvale, na koncu predavanja, u ime svih nazočnih uputio je ravnatelj fra Joško Kodžoman, izražavajući nadu da će sličan skup u organizaciji Gimnazije biti ponovno organiziran uz još brojniju nazočnost sinjske šire javnosti.

Sudionik