U Gimnaziji smo od 7. do 9. studenog ugostili ravnatelja i rektora Franjevačke gimnazije Luzzago iz  grada Brescie smještenog u sjevernoj Italiji, u prekrasnoj regiji Lombardija. Ravnatelj prof. Giacomo Ferrari i rektor fra Luigi Cavagna izrazili su želju za posjetom naše Gimnazije kako bi osobno postigli dogovor s ravnateljem fra Joškom Kodžomanom, a koji se odnosi na realizaciju razmjene učenika dviju franjevačkih gimnazija.

Ravnatelj je gostima spremno pokazao Gimnaziju i Franjevački samostan, govoreći o povijesnoj važnosti Franjevačke klasične gimnazije u Sinju, kao i sadašnjoj organizaciji nastave i života u školi. Tijekom posjeta učionicama, učenici i profesori postavljali su pitanja kako bi usporedili obrazovni sustav u Hrvatskoj i Italiji.

Uz pratnju ravnatelja i nastavnice talijanskog jezika i likovne umjetnosti Mirjane Malovan, prof. Ferrari i prof. fra Luigi razgledali su Muzej Sinjske alke, arheološku zbirku Franjevačkog samostana te značajna mjesta Cetinske krajine, s posebnom pažnjom na izvor rijeke Cetine i crkvu sv. Spasa. Goste je pozdravio i prof. fra Šimun Markulin te im pokazao centar Splita i sjedište Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja.

Vjerujemo kako će skora razmjena učenika biti uspješna zahvaljujući predanom radu, viziji i zajedničkim obrazovnim ciljevima dviju gimnazija. Ovakva partnerstva motivirat će učenike za učenjem stranog jezika, širenjem horizonata i upoznavanjem drugih kultura.