Kao što kaže stara izreka, mi nismo prirodu naslijedili od naših predaka, već smo je posudili od naših potomaka.

U petak 1. listopada,  u sklopu ovogodišnje proslave blagdana sv. Franje Asiškoga, koji tradicionalno obilježavamo različitim kulturnim, duhovnim i sportskim sadržajima, u kloštru Franjevačkog samostana održano je za sve učenice i učenike Franjevačke gimnazije i njihove nastavnice i nastavnike, stručno predavanje na temu „Zaštićena prirodna područja u Splitsko-dalmatinskoj županiji s naglaskom na Cetinsku krajinu“. Predavanje je na zanimljiv i poučan način održao prof. Branimir Jukić, djelatnik županijske Javne uprave More i krš.  Svrha je predavanja bila osvijestiti i potaknuti naše učenice i učenike i sve nazočne da čuvamo naša prirodna bogatstva koje nam je Bog dao i ga ih očuvanima predamo budućim generacijama.

Prigodni je program obogaćen i s nekoliko glazbenih točaka koje su izveli jedna učenica i dvoje učenika Gimnazije,  pod ravnanjem mo. Andre Čale.

Na repertoaru su bile;

  • Claude Gervaise: Branle de Champagne (Ivan Vučković (2.b) truba i mo. Andro Čalo basso continuo)

  • Yiruma: River flows in You (Luka Mihael Zelić 2. b)

  • Sergej Sergejevič Prokofjev: The Montegues and the Capulets (Ana Mateljan 2.b)

Nazočni su se predavaču i izvođačima glazbenih točaka zahvalili gromoglasnim pljeskom!

U sklopu proslave blagdana sv. Franje prigodnim programom u našoj je Školi obilježen Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Učenice i učenici su u dogovoru sa svojima razrednicama i razrednicima a sve pod vodstvom duhovnika fra Antonia Mravka donijeli različite pekarske i ostale proizvode, iz domaće ili kućne radinosti, te su ih nakon  blagoslovne molitve, upriličene u školskom dvorištu, zajednički blagovali. Tim se svečanim činom željelo zahvaliti Bogu, ljudima i Zemlji na plodovima požrtvovnog ljudskog rada, Božje dobrote i zemaljske plodnosti. Izraz je to i međusobne solidarnosti samih učenica i učenika, koji su svojim skromnim prilozima pokazali gestu dobrote i ljubavi prema svojim školskim kolegicama i kolegama, što je posebno fra Antonio i naglasio i pohvalio.