Svake godine na blagdan Uzašašća Gospodinova (danas) obiljažava se Svjetski dan katoličkog odgoja i obrazovanja! Obrazovanje je stvar ljubavi i odgovornosti za odgoj novih generacija kako u svijetu više ne bi postojale socijalne nepravde, kršenja prava te strašnih oblika siromaštva (Iz govora pape Franje prilikom potpisivanja Svjetskog sporazuma o odgoju).

U svijetu je danas preko 220.000 katoličkih škola koje pohađa više od 60 milijuna učenika. Najveći broj učenika nalazi u katoličkim školama u Indiji, a nakon Indije, najveći porast broja katoličkih škola je u Africi. Tako u Africi svaki deseti učenik ide u katoličku školu, a u Australiji i Oceaniji čak svaki peti. Veliki porast katoličkih škola bilježe države s većinskim nekatoličkim ili općenito nekršćanskim stanovništvom.

U Europi postoji preko 28.000 škola koje pohađa više od 8,5 milijuna učenika, što je skoro trećina svih učenika Europe. U posljednje vrijeme postaju i pravi multikulturalni prostor u kojemu su učenici svih vjera dobrodošli čuti nadu evanđeoske poruke koja je predstavljena na relevantan način i koja se uključuje u stalnu potragu za smislom koji i dalje prožima cijelo čovječanstvo , a možemo reći i da tako postaju primjer onoga o čemu papa Franjo piše u svojoj enciklici Fratelli tutti, tj. da smo svi braća.

U Hrvatskoj trenutno postoje 24 katoličke škole koje pohađa više od 4.300 učenika, 12 osnovnih i 12 srednjih. Taj broj ima tendenciju rasta!