U srijedu 17. veljače 2021., na Pepelnicu ili Čistu srijedu, u Katoličkoj crkvi počela je korizma ili  četrdesetodnevna priprava za Uskrs. U Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju svetu misu za učenike, nastavnike i nenastavno osoblje predvodio je ravnatelj Gimnazije i Sjemeništa fra Josko Kodžoman uz koncelebraciju nastavnika fra Blaža Toplaka i fra Nedjeljka Jukića.

Govoreći o povijesti slavljenja Pepelnice predsjedatelj je naglasio: “Od kraja 11. stoljeća vjernici se na taj dan posipaju pepelom od blagoslovljenih maslinovih ili palminih grančica. Taj pepeo označava ozbiljnost i pokoru čime je obilježeno cijelo korizmeno vrijeme, te nadu u uskrsnuće.”

Predsjedatelj je posebno istakao duhovnu poruku korizme. Korizma je povlašteno vrijeme za svakog vjernika po Isus Kristu koji nas poziva na obraćenje, promjenu života: “Svi su dakle pozvani da u korizmi nešto posebno naprave, da zaoru neku osobitu brazdu svoga života, i posiju novo sjeme u svoje dane, mjesece i godine. Nad svima, već na Pepelnicu, lebdi Isusova riječ koja zove: »Kraljevstvo Božje je pred vratima, obratite se i vjerujte Radosnoj vijesti«. Zato se i kod posipanja blagoslovljenim pepelom na Pepelnicu kaže onome koga se pepeli: »Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti«. Ili pak druga rečenica: »Obrati se i vjeruj Radosnoj vijesti”, zaključio je fra Josko.

Tijekom korizmenog vremena u gimnazijskoj kapeli  se organiziraju duhovni susreti za učenike pod motom: “Pronađi 15 minuta za Isusa.” Tako svakog korizmenog petka učenici imaju prigodu za osobnu molitvu pred Presvetim Oltarskim sakramentom. Cilj akcije je otkrivanje važnosti molitve u svakodnevnom životu.

Duhovna korizmena obnova za učenike održat će se u petak 19. ožujka i za nastavnike 26. ožujka 2021. godine.