Radionica o filmskoj pismenosti i razvijanju filmskog jezika pod nazivom Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac, održavala se online od 11. do 15. siječnja, a među dvjestotinjak srednjoškolaca koji su odlučili dio zimskih praznika provesti dodatno se educirajući, poseban uspjeh ostvario je učenik 1.b razreda Franjevačke klasične gimnazije u Sinju, Luka Mihael Zelić.

U sklopu tog jedinstvenog programa u Republici Hrvatskoj polaznici su svaki dan nakon gledanja odabranog dokumentarnog filma slušali predavače koji su analizirali film, nakon čega je uslijedila žustra rasprava o raznovrsnim temama. Poseban gost bio je profesor Nenad Puhovski, jedan od ključnih producenata hrvatskog suvremenog dokumentarca. Mogućnost online praćenja radionica omogućila je i učenicima izvan Zagreba interpretaciju i analizu filmova sa iskusnim i nagrađivanim predavačima te na taj način stjecanje filmske pismenosti i razumijevanje filmskog jezika. Naš učenik Luka Mihael, kao jedan od najaktivnijih polaznika, nagrađen je sudjelovanjem u međunarodnom žiriju na festivalu Four River Film Festival i Filmskoj reviji mladeži koji će se održati u rujnu u Karlovcu.

Ovo je njegovo mišljenje o filmskoj radionici: „Mentori su bili odlični i bila je čast slušati ih i analizirati s njima dokumentarce. Posebno sam bio iznenađen zadnji dan radionica, kada je ravnateljica, među imenima nagrađenih polaznika prozvala i moje ime. Shvatio sam to kao poticaj na daljnje praćenje suvremenog filma i sretan sam jer je moja ljubav prema filmu prepoznata i nagrađena.”


Tekst: Mirjana Malovan, prof.
Foto: Filmska naSTAVa