U subotu 3. listopada, jutro uoči blagdana sv. Franje, zaštitnika ekologa i ljubitelja prirode, učenici Franjevačke klasične gimnazije, zajedno s profesorima i ravnateljem, posvetili su čišćenju školskog okoliša, s posebnim naglaskom na uređenje istočnog zida školskog dvorišta i travnjaka.

Cilj akcije čišćenja bilo je uklanjanje otpada, korova i samoniklog žbunja s prepoznatljivog dvorišta Gimnazije te podizanje svijesti o važnosti osobne brige za okoliš.

Oblaci nisu spriječili spremne učenike i profesore da podijele poslove i dohvate se alata te je akcija čišćenja započela od glavnog ulaza. Najveći izazov predstavljalo je uklanjanje samoniklog bilja i grmova izraslih oko stogodišnjeg kamenog zida na istočnom dijelu dvorišta. Nakon napornog rada uslijedila je okrepa. Tijekom trajanja akcije, učenici su dobili korisne informacije o zbrinjavanju i razvrstavanju otpada, promišljajući o utjecaju okoliša na kvalitetu življenja.

Nadahnuti primjerom sv. Franje, punog razumijevanja i ljubavi za sve stvoreno, sudionici su ujedinjeno, svojim malim koracima doprinijeli stvaranju održivog društva i očuvanja okoliša.

Izvor: Mirjana Malovan, prof.