„Svaki dan propovijedaj Evanđelje i ukoliko je potrebno, koristi riječi!“ (Sv. Franjo Asiški)

Značajni ljudi iz ljudske povijesti, poput sv. Franje Asiškog, osim divnih svjedočanstava autentičnog ljudskog življenja, ostavili su nam u baštinu i pregršt murih misli, poučnih izjava… Jedna od takvih je i izjava sv. Franje, koju smo gore citirali. Neumorno propovijedaj, kaže on, pa i riječima, ako je baš potrebno. Većina bi nas, u prvi mah, postavila pitanje: “A kako bi čovjek drugačije i mogao propovijedati, nego riječima?! “ Očito, ima i drugih načina razglašavanja životnih poruka osim verbalnim putem. Čovjekov život i njegova djela mogu biti rječitija i snažnija poruka od tisuću riječi, napisanih ili izgovorenih, koje ostaju mrtvo slovo na papiru, odnosno, zvuk koji se rasplinjuje, dočim je proizveden. Budimo, svi zajedno, vršitelji riječi a ne tek nijemi slušatelji!

Drage učenice i učenici, poštovani roditelji/skrbnici! Čast mi je i zadovoljstvo što Vas sve skupa mogu pozdraviti u ulozi novog ravnatelja naše Gimnazije i zaželjeti Vam prije svega dobro zdravlje, puno sreće i uspjeha na početku nove školske godine 2020./21. Na osobit način, riječi dobrodošlice upućujem onim našim učenicama i učenicima, koji nam se, upisom u prvi razred, prvi put pridružuju. Zahvaljujem u ime svih naših djelatnika na iskazanom povjerenju. Uz zajedničko nastojanje, trudit ćemo se opravdati, sa svoje strane, Vaša očekivanja!

S obzirom na specifične okolnosti i uvjete, povezanima s epidemijom zarazne bolesti COVID – 19, na početku nove školske godine, ne možemo skriti pritajenu bojazan da bez povjerenja, suradnje, iskrenosti, profesionalne i ljudske odgovornosti svih uključenih čimbenika odgojnoobrazovnog procesa možda i nećemo odoljeti svim zdravstevnim izazovima niti ćemo ostvariti postavljene odgojno-obrazovne ishode, mi ipak i unatoč svemu, s nadom i optimizmom gledamo na početak nove školske godine i posebno se veselimo što ćemo imati mogućnost održavanja nastave neposredno, dakle licem u lice. Da je neposredna nastava, nastava “uživo”, najučinkovitiji model poučavanja, u to smo se mogli uvjeriti tijekom prošle školske godine. Stoga, drage učenice i učenici, cijenjeni roditelji i skrbnici, apeliram na sve Vas, da znamo cijeniti i štititi tu blagodat. Našu spremnost u tom smislu najbolje ćemo dokazati, pridržavajući se svih preporučenih i obveznih epidemioloških mjera i uputa, poštujući protokole škole, vodeći računa o svom ponašanju za vrijeme boravka u školi ali i izvan nje!

U ime nastavnog i nenastavnog osoblja Gimnazije, koje preuzima odgovornosti u školi, prije svega odgovornost za očuvanje ljudskog zdravlja ali i prenošenja očekivanih znanja i vještina, zahvaljujem svima Vama, drage učenice i učenici, poštovani roditelji/skrbnici, na poštivanju svih naznačenih mjera i uputa i na iskazivanju odgovornosti koju od Vas očekujemo. S druge pak strane, u Vaše ime, cijenjene učenice i učenici, ja ću ovim putem zahvaliti svim svojim cijenjenim kolegicama i kolegama, na već iskazanom angažmanu u pripremi za uspješan početak nove školske godine, kao i na svemu onome što će tek učiniti na zadovoljstvo i na korist, Vas, naše budućnosti, koja nam povjerena, kako bismo pomogli u Vašem odgoju i obrazovanju!

S poštovanjem

Fra Josko Kodžoman, ravnatelj