U subotu, 30. ožujka 2019., u Samostanu Gospe Sinjske je održana korizmena duhovna obnova za roditelje učenika, nastavnike i zaposlenike Franjevačke klasične gimnazije. Voditelj duhovne obnove bio je salezijanac vlč. Ivan Terze, župnik Župe Marije Pomoćnice na Kmanu u Splitu. Tema obnove je nosila naslov „Duh obitelji“. Prvi dio duhovne obnove održan je u Dvorani Gospe Sinjske gdje je na početku susreta prisutne nastavnike, roditelje i zaposlenike pozdravio fra Blaž Toplak, ravnatelj gimnazije.

U prvom dijelu izlaganja voditelj duhovne obnove je istakao industrijsku revoluciju, kao početak naglih promjena u obitelji. Takvi procesi privukli su posebnu pažnju Crkve prema obitelji. Govoreći o suvremenoj obitelji, ona je ostala bez temeljnih vrijednosti, takvo stanje produbilo je krizu obiteljskog duha. Na to se nadovezuje i društveni kontekst koji nije sklon zaštiti i vrednovanju obitelji kao temeljne stanice Crkve i društva, naglasio je voditelj.

Govoreći o međuljudskim odnosima unutar braka i obitelji, voditelj je istakao da se u pojedinim situacijama supružnici nakon više od desetljeća braka odlučuju na rastavu. Jedan od razloga je i često nedovoljno iskazana pažnja kao i nedostatak komunikacije između bračnih parova.

Da bi obiteljski duh bio vidljiv u našim obiteljima, vlč. Ivan je istakao važnost duha prisutnosti u obitelji oca i majke, izbjegavanje prebacivanja odgovornosti na nekoga drugoga. Za njegovanje obiteljskog duha važno je pokazivati ljubav i uzajamno se darivati, raditi zajedno, razgovarati unutar obitelji, rješavati probleme, biti spreman uvijek oprostiti i njegovati zajednička obiteljska slavlja koja povezuju obitelj.

Nakon nagovora, u samostanskoj blagovaonici je pripremljeno osvježenje. Bila je to ujedno i prigoda za susret i razgovor roditelja s nastavnicima gimnazije.

Posljednja točka duhovne obnove bilo je euharistijsko slavlje u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske koje predvodio vlč. Ivan, uz koncelebraciju fra Blaža ravnatelja gimnazije, fra Ivice Udovičića ravnatelja sjemeništa te nastavnika fra Jurice Hrgovića i fra Antonia Mravka. Predvoditelj misnog slavlja u homiliji je govorio o opasnosti licemjerja koje se može pojaviti u životu vjernika. Isusova poruka je jasna, ona želi u čovjekovu srcu probuditi duh iskrenosti i svjedočanstva.

Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevanje su animirali franjevački sjemeništarci uz orguljsku pratnju učenika Ilije Knezovića. U slavlju su sudjelovale i majke djece koja pohađaju dječji vrtić kod sestara karmelićanka u Stobreču i Gabela Polju.