U subotu 30. ožujka u 9 sati održat će se korizmena duhovna obnova za roditelje i djelatnike Franjevačke klasične gimnazije. Voditelj duhovne obnove je vlč. Terze Ivan, salezijanac.

Poštovani roditelji i djelatnici Gimnazije,

Korizma je vrijeme u kojem se vjernici pokornički pripremaju za blagdan Uskrsa. Sveto korizmeno vrijeme počinje Čistom srijedom ili Pepelnicom, a završava pred misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak, kojom počinje Vazmeno trodnevlje. Milosno korizmeno vrijeme poziv je na prihvaćanje pravih i istinskih vrijednosti.

Ono što prorok Izaija davno prije Krista zapisa: „Ovo je post koji mi je po volji, riječ je Jahve Gospoda: Kidati okove nepravedne, razvezivat spone jarmene, puštati na slobodu potlačene, slomiti sve jarmove…”( lz 58,6). Izaija traži post na jedan specifičan način, malo drukčije nego što to inače mislimo. Postiti, ali i onda dosljedno živjeti tome postu. I moli nas i zaklinje nas Crkva, braćo i sestre, da se ovih svetih korizmenih dana prihvatimo triju stvari.

Prvo: ozbiljnog i odgovornog posta.

Drugo: istinske i ozbiljne molitve koja mora kulminirati u jednoj ozbiljnoj i odgovornoj ispovijedi.

Treće: traži Crkva da posebice u ove dane ojačamo i umnožimo djela ljubavi, dobrote, širine, istinskog davanja. Korizma je vrijeme intenzivnijeg posvećivanja molitvi, čitanju Božje riječi, odricanju, vršenju djela ljubavi, pokore, posta i nemrsa. Trajanje korizme nadahnuto je sjećanjem na četrdeset dana koje je Isus proveo u pustinji, Mojsije na Sinaju i Ilija na Horebu. U korizmi vjernici pristupaju sakramentu ispovijedi da pomireni s Bogom i ljudima mogu radosnije slaviti Uskrs. I ova nas korizma poziva na „povlačenje” u jedan poseban stil vjerničkoga života kako bi kroz pročišćavanje srca i savjesnije životno svjedočenje proslavili Isusovo uskrsnuće.

Pozivam Vas da se u subotu 30. ožujka u 9 sati susretnemo u Velikoj dvorani Franjevačkog samostana u Sinju. Predavanje roditeljima pod naslovom “Obiteljski duh” održat će Terze Ivan, salezijanac. Poslije toga uslijed će zakuska uz čaj i kavu. U 11 sati naći ćemo se u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske gdje ćemo molitvom i sv. misom zahvaliti Bogu za sve darove koje nam je udijelio te ujedno sebe i svoje obitelji staviti pod zaštitu Čudotvorne Gospe Sinjske.

Program:

9 sati — predavanje (u velikoj dvorani iza samostana),

10 sati — pauza uz kavu i čaj,

11 sati — sv. misa u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske.

fra Blaž Toplak, prof.