U predvečerje svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u petak 7. prosinca 2018. godine, Franjevačka klasična gimnazija i Franjevačko sjemenište u Sinju proslavili su Dan Gimnazije i Sjemeništa svečanim euharistijskim slavljem i akademijom. Ovogodišnja proslava održana je u znaku 180. obljetnice osnutka i rada Franjevačke klasične gimnazije (1838. – 2018.).

Euharistijsko slavlje u crkvi Gospe Sinjske predvodio je fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. U koncelebraciji uz o. provincijala bili su ravnatelj Gimnazije fra Blaž Toplak, ravnatelj Sjemeništa fra Ivan Udovičić, gvardijan fra Petar Klapež, župnik fra Perica Maslać, nastavnici svećenici koji predaju u gimnaziji te svećenici iz samostana i samostanskog okružja. Na proslavi su sudjelovali franjevački novaci s Visovca s meštrom fra Ivanom Režićem, franjevački bogoslovi iz Splita, nastavnici i djelatnici gimnazije, učenici,roditelji te brojni gosti među kojima je bila i gosp. Kristina Križanac, gradonačelnicaGrada Sinja.

Za vrijeme misnog slavlja pjevali su učenici gimnazije, solisti i mješoviti zbor pod ravnanjem Andre Čale, nastavnika glazbene kulture.

U homiliji o. provincijal je naglasio: „Ovo je svetkovina  u kojoj se posebno želi naglasiti Božja milost po kojoj je Bogorodica izuzeta od svakoga grijeha, ali koja je isto tako, u pravoj slobodi, dubokoj vjeri i potpunom predanju Bogu, prihvatila svu odgovornost Božjeg poziva da rodi Spasitelja svijeta.“

Predvoditelj slavlja je posebno istakao i povijesnu ulogu Franjevačke klasične gimnazije u Sinju: „Franjevačka klasična gimnazija predstavlja svjetionik prosvijete, odgoja i znanja koji i danas svijetli. Ona je od početka čuvarica hrvatskog jezika i nacionalne svijesti. Kroz 180 godina djelovanja iz Franjevačke gimnazije ponikle su generacije uglednih ljudi, osoba crkvenog i društvenog života. Osporavanja i progoni tijekom povijesti ovu ustanovu nije obeshrabrilo, već je upravo u tim ključnim trenutcima iznjedrila ljude koji su svojim svjedočenjem i jasnoćom stava učvrstili Gimnaziju u njenom poslanju za Crkvu i hrvatski narod“, zaključio je o. provincijal.

Poslije svete mise izveden je glazbeno-scenski prikaz povijesti Gimnazije: “Rađanje, odrastanje i procvat Gimnazije”. Autori teksta su Velimir Borković, MarkoDuvnjak i fra Blaž Toplak.

U izvedbi su sudjelovali profesori i učenici gimnazije: prof. Marko Duvnjak – Kroničar, dr. Tanja Kodžoman – Olga, prof. Hrvoje Markulin – Gvardijan, prof. fra Blaž Toplak – Provincijal, prof. fra Gabrijel Jurišić – Ravnatelj, vjeroučitelj fra Antonio Mravak – fra Ante Konstantin Matas, prof. Brankica Jerkan –Profesorica, Ante Čavlina – fra Josip Olujić, Branimir Mađor – fra Šimun Milinović, Dragan Kolovrat – fra Stanko Petrov, Ilija Knežević – fra Jeronim Šetka, Toni Šimac – fra Ivan Marković i Timotej Perković Paloš – fra Ante Jadrijević. U glazbenom dijelu predstave nastupili su gimnazijski Mješoviti te Gradski zbor iz Sinja.

Nakoncu nastupa, koju je gledateljstvo podarilo srdačnim i burnim pljeskom, svima koji su pridonijeli ostvarenju ovoga vjersko-kulturnoga događaja zahvalio je ravnatelj fra Blaž Toplak.