I ove su godine u sklopu Festivala znanosti – Sinj 2018., koji se održavao od 15. do 20. listopada doc.dr. sc. Tomislav Portada i student farmacije Zvonimir Mlinarić u našoj školi održali su radionice iz kemije. Radionice su se održavale u vremenu od 14-17 h u kemijsko- fizikalnom kabinetu, a bile su otvorene za sve učenike srednjih škola Cetinske krajine.

Ove je godine kemijsko – logička radionica „ Analizom pogodi koja je sol u vodi „ imala natjecateljski karakter.  Tijekom četiri dana svaki je dan u radionici sudjelovalo deset učenika. Trojica najboljih na kraju svake radionice ulazili su u finale, te je petoga dana održana finalna radionica na kojoj je sudjelovalo 12 učenika.

Svaki je učenik dobio 10 bočica s poznatom soli u otopini i 5 bočica nepoznatog uzorka u kojima je trebalo odrediti kombinaciju dviju soli iz ponuđenih poznatih otopina. Malo kemije, kombiniranja, eliminiranja i logičkog zaključivanja i eto rješenja. I opet dodaj, mućkaj, promatraj, piši reakcije, prolij, peri epruvete, misli, piši…zaključi. Dali su sve od sebe, a bili su dodatno motivirani i primamljivim nagradama.

Prvo mjesto i nagradu od 1500 kn osvojio je učenik 4. a naše Franjevačke gimnazije Ilija Knežević i to s vrtoglavih 69,5 bodova od mogućih 70. Drugo mjesto i nagrada od 1000 kn pripalo je učenici opće gimnazije „Dinka Šimunovića“ Katarini Čikari s osvojenih 68,5 bodova, a treće mjesto i nagrada od 500 kn učenici opće gimnazije „Dinka Šimunovića „ Dori Prolić s osvojenih 67,5 bodova. Naša klasičarka Antonela Penić s pola boda manje našla se na nezahvalnom četvrtom mjestu, a u stopu su ih pratili Timotej , Ljubica, Petra …

Nagrađeni učenici uz novčanu nagradu dobili su i vrijednu knjigu dr. Nenada Raosa.

Svima koji su sudjelovali i odvojili svoje vrijeme hvala, a sada već naše dr. Portadu i Zvonimira očekujemo i iduće godine.

Radmila Klarić, prof.

 

FOTOGALERIJA

https://www.irb.hr/Izdvojene-novosti/Ruderovci-sudjelovali-na-devetom-Festivalu-znanosti-Sinj

https://www.skolskiportal.hr/clanak/10869-uspjesne-radionice-iz-kemije/