Ljudi su puni ponosa i radosti kad s drugima mogu podijeliti svoj uspjeh ili svoj jubilej. Franjevačka klasična gimnazija u Sinju u ovoj školskoj godini s ponosom gleda na 180 godina rada i djelovanja u Sinju (1838.-2018.) U tom vremenu gotovo pred dva stoljeća  u Sinju je počela djelovati Franjevačka klasična gimnazija. Bila je to jedina srednjoškolska institucija na cijelom zagorskom dijelu Dalmacije. Osobita važnost gimnazije dolazi 1854. kada se u školi počinje predavati na hrvatskom jeziku. Naime talijanski jezik će još 29 godina biti službeni u Dalmaciji. Gimnazija je tada ujedno i dobila pravo javnosti. Tadašnji profesori poput Matasa, Grupkovića i ostalih fratara, profesora, koji su se uglavnom usavršavali na stranim učilištima odigrat će veliku ulogu u narodnom preporodu u Dalmaciji u razdoblju od 1862. do 1882.

U sjećanje da tako važnu prisutnost na prostoru Sinja i Dalmacije kroz ovu godinu nastojat ćemo,  prigodnim manifestacijama, obilježiti svoju prisutnost na ovim prostorima. Jedna od takovih manifestacija jest i koncert koji je u Sinju 11. rujna  2018. održala poznata japanska pijanistica Yoko Nishii. Kako se ove godine sjećamo i 25 godina uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske dobili smo dopuštenje od japanskog veleposlanika, njegove ekselencije, gosp. Keija Takiguchia dozvolu da možemo koristiti njihov logo u prigodi koncerta. Ova godina je također i godina sjećanja kad je prije 110. godina izgrađena  Franjevačka gimnazija u kojoj se sada nalazimo (1908.-2018.).

Gospođi Yoko Nishii ovom prigodnom najsrdačnije zahvaljujemo što se odazvala našem pozivu i što je održala koncert u Sinju u prigodi naše obljetnice. Ovaj put je iz Japana došla samo zbog našeg koncerta i našeg jubileja. Koncert je održan u Alkarskim dvorima u galeriji Sikirica. Svima koji su nam omogućili održavanje koncerta, Upravi alkarskog društva, Upravi galerije Sikirica, kao i mnogim znanim i neznanim pregaocima koji su nam bili  pri ruci da se uspješno održi koncert ovom prigodom najsrdačnije zahvaljujemo.

FOTOGRAFIJE