FRANJEVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA U SINJU
FRANJEVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA U SINJU
180 GODINA U SLUŽBI ODGOJA I OBRAZOVANJA, ALI UVIJEK SVJEŽA I SUVREMENA (1838.-2018.)
FRANJEVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA U SINJU
FRANJEVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA U SINJU
180 GODINA U SLUŽBI ODGOJA I OBRAZOVANJA, ALI UVIJEK SVJEŽA I SUVREMENA (1838.-2018.)

Novosti

Popravni ispit

Termine popravnih ispita pogledajte ovdje.

Stipendiranje budućih učenika i učenica

U novoj školskoj godini 2020./21. petnaest učenica i učenika prvih razreda primat će mjesečnu stipendiju u iznosu od 500 kuna. U klasičnom odjelu gimnazije predviđeno je 10 stipendija, a u jezičnom odjelu 5 stipendija. S detaljima natječaja javnost će biti upoznata kroz nekoliko narednih dana. Natječaj će biti objavljen na službenoj mrežnoj stranici Gimnazije i[...]

Podjela svjedodžbi, pohvala i nagrada

30. lipnja 2020. održat će se podjela svjedodžbi i pohvala te svečana dodjela nagrada najuspješnijim učenicima. Nakon programa u Gimnaziji u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske služit će se sveta misa zahvalnica. 11.00 sati – podjela svjedodžbi i pohvala u razredima 11.30 sati – dodjela nagrada najuspješnijim učenicima u Velikoj dvorani 12.30 – sveta misa u[...]

Dopunski rad

Dopunski rad učenika održavat će se u zgradi Gimnazije u učionicama na 2. katu.

Natječaj za upis u 1. razred

Dragi učenici osmih razreda, nalazite se pred važnom životnom odlukom – odabirom srednjoškolskog obrazovanja. U nadi da ćete odabrati našu Gimnaziju objavljujemo Uvjete upisa i promotivni video u kojem se možete upoznati s radom i ozračjem u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti. Uvjeti upisa u 1. razred

Upute HZJZ za DM 2019./20.

Upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) I. blok – obvezni ispiti – ljetni rok – lipanj 2020.

Kutak za roditelje i učenike

Pojedinačan razgovor između roditelja i razrednika i informacije o napredovanju i ponašanju učenika obavljaju se u dvjema malim prostorijama u prizemlju gimnazijske zgrade.
PROČITAJ VIŠE
Raspored sati Franjevačke klasične gimnazije u Sinju s pravom javnosti u šk. god. 2018./19.
PROČITAJ VIŠE
Ocjene, bilješke nastavnika, izostanci, raspored lektira, raspored pisanih zadaća, osobni podaci, ...
PROČITAJ VIŠE

Gimnazija u brojkama

180

Godina tradicije

120

Učenika

12

Sjemeništaraca

23

Profesora

PROFESORI I UČENICI

Čovjek, kao pojedinac i kao dio velike zajednice ljudskog roda, sretan je i radostan kad može doprinijeti napretku ljudske zajednice – pa makar i jedna korak naprijed. Svaka nova građevina, svaki novi toranj, svaka nova crkva, svaka nova škola, svaka nova knjiga obogaćenje je ljudske zajednice.
Više
Jednim su dijelom svećenici-franjevci. Oni su uz studij teologije završili još i studij na nekom drugom fakultetu i stekli stručnu spremu profesora nekoga gimnazijskog predmeta. Ostali su profesori svjetovnjaci (neredovnici) koji imaju odgovarajuću stručnu spremu srednjoškolskih profesora.
Više
Manjim su dijelom sjemenišni gimnazijalci koji žele ostvariti redovnički poziv u Franjevačkom redu i spremiti se za studij teologije. Većim su dijelom mladići i djevojke koji se spremaju za različite stručne i znanstvene studije.
Više

STATUT GIMNAZIJE

POVIJEST GIMNAZIJE

Franjevačka klasična gimnazija u Sinju, kao najstarija srednjoškolska ustanova u zagorskom dijelu Dalmacije, začela se šk. god. 1838./39. objedinjenjem malih samostanskih škola u tri samostana Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Preustrojem i potpunim ujedinjenjem u Sinju ona je 1854. god., po strogim zahtjevima tadašnjih austrijskih prosvjetnih vlasti, stekla pravo javnosti pod nazivom „Javno više hervatsko gimnazije u Sinju pod upravom oo. franjevaca Prisv. Odkupitelja“. To je ujedno i prva gimnazija u južnoj Hrvatskoj s hrvatskim nastavnim jezikom.

ŠTO DRUGI KAZAHU O GIMNAZIJI

Znamenito, uzvišeno, sveto je mjesto ovo jer ovdje se vjera uči i goji, ovdje se znanost goji i razvija, ovdje je prosvjete ognjište...
Fra Antun Konstantin Matas (1833.-1884.)

Fra Antun Konstantin Matas (1833.-1884.)

Od 1859. profesor i ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju.

Sv. Franjo Asiški - nadahnuće koje traje

VAŽNE POVEZNICE