Proslava Stepinčeva

 

Recital u prigodi blagdana bl. Alojzija Stepinca, u organizaciji Franjevačke klasične gimnazije u Sinju s pravom javnosti, izveden je u Splitu 10. veljače, a  dva dana poslije 12. veljače u Sinju. Svečanu svetu misu u Sinju s prigodnom popratnom propovijedi prije izvedbe samoga recitala predvodio je fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja. Za vrijeme svete mise pjevao je Mješoviti zbor svetišta Gospe od Zdravlja iz Splita.

Na raznobojnome ukusno izrađenom plakatu naglašen je moto recitala: "Riječju i pjesmom u čast hrvatskim mučenicima." Recitatori su bili: Marko Duvnjak, kroničar; Petra Ugrin, prvi čitač; Karlo Delić, drugi čitač, i fra Blaž Toplak, A. Stepinac. Puninu i ljepotu izvođenoga teksta uveličao je prikladnim crkvenim i poznatim opernim zborskim pjesmama crkveni zbor Gospe od Zdravlja iz Splita, pod stručnim vodstvom ravnatelja zbora fra Stipice Grgata, a na orguljama pratila je s. Zorislava Radić.

 

 

 

Glazbeno-scensko djelo priredio je i prikladnim pjesmama, uz stručno vodstvo fra Stipice Grgata, osmislio fra Blaž Toplak, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju s pravom javnosti. Recenziju teksta upotpunio je fra Gabrijel Jurišić. Djelo se temelji na činjenicama i legendama iz nacionalne povijesti. Obogaćeno je glazbenim ulomcima i posvećeno je mučeniku i kardinalu  bl. Alojziju Stepincu i svim znanim i neznanim hrvatskim ljudima koji su ustrajali u vjernosti Bogu i svojemu rodu.

Fra Blaževo djelo počinje u hladnoj zimskoj noći, ali negdje daleko iza Karpata u zemlji od kuda su Hrvati po predaji pod vodstvom petero braće, Kluka, Lobela, Muhla, Kosenca i Hrvata i dvije sestre Tuge i Buge, krenuli na jug.

Djelo je nastalo u znak zahvale Bogu i Gospi što su vodili hrvatski narod kroz povijest, često bremenitu ratovima i stradanjima. Smisao recitala može se slikovito dočarati metaforom križa kojom je fra Blaž ukratko prikazao tegobnu hrvatsku povijesnu sudbinu: Hrvatska je u svojoj povijesti tri puta padala pod težinom križa. Prvi put u vrijeme turskih osvajanja, ali tada se mnogi, poput Nikole Šubića Zrinskoga i drugih junaka, ne predaju već radije polažu vlastite živote; žele ostati vjerni Kristu i katoličkoj Crkvi, kao što je to obećao Branimir u devetome stoljeću. Drugi put padaju pod težinom križa koncem 19.  i početkom 20. st. zbog velikoga iseljavanja i Prvoga svjetskog rata, a treći put potkraj Drugoga svjetskog rata sa svim strašnim posljedicama po hrvatski narod, od Bleiburga pa preko svih križnih puteva koje nam nametnuše neprijatelji hrvatskoga imena i države.

U cijelome recitalu provlači se Stepinčeva životna misao vodilja: Ljubav prema Bogu i Gospi, ljubav prema svakomu čovjeku, ljubav i vjernost Kristovu namjesniku na zemlji Sv. Ocu, kako to Hrvati obećaše i u tome ustrajaše od Branimirova vremena sve do  današnjega dana u našoj svetoj, časnoj i krvlju natopljenoj kršćanskoj i katoličkoj povijesti, kako je istaknuo fra Blaž.

I jedna  i druga izvedba bile su na zamjernoj umjetničkoj razini. Brojni su posjetitelji pljeskom izrazili svoje osobito zadovoljstvo.

Kako je istaknuto na kraju programa, sat hoda hrvatskom poviješću ujedno je bio poziv, putokaz i poticaj da i mi današnji naraštaji ustrajemo u svojoj vjernosti Bogu i Crkvi, pod skutima i pod moćnim zagovorom  nebeske Majke Marije, koju u Splitu častimo kao Gospu od Zdravlja, a u Sinju kao Čudotvornu Gospu Sinjsku.

Poučeni i nadahnuti riječima i glazbom ovoga recitala, možemo se nadovezati na zaključnu riječ naših recitatora i fra Blaža da nas u životu vode i usmjeruju riječi mučenika i kardinala Alojzija Stepinca koji jednom prigodom kaza: "Ne bojim se za budućnost hrvatskoga naroda dok bude štovao Majku Mariju i dok se bude molio Majci Mariji!“

Anita Grčić, prof.

FOTOGRAFIJE - SINJ

FOTOGRAFIJE - SPLIT

 

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas67
Ovaj mjesecOvaj mjesec1310
UkupnoUkupno1027025

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 7