Prof. dr. sc. Vladimir Paar: Božja čestica – ITER – Tesla (predavanje)

Prof. dr. sc. Vladimir Paar, profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i akademik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, održao je predavanje pod nazivom „Božja čestica – ITER - Tesla“ u našoj Franjevačkoj gimnaziji. Predavanju su prisustvovali profesori i učenici te još nekoliko znanstvenika koji su nam predavali proteklih dana.

Akademik Paar, uvodno nam je objasnio kako se u prošlosti smatralo da postoji samo nekoliko čestica, dok je danas dokazano da postoji 16 čestica. Ovih 16 čestica ne mogu objasniti masu, stoga se traga za 17. česticom, tzv. Higgsov bozon. Prvu česticu, elektron, otkrio je Nikola Tesla, no ipak je britanski fizičar Thompson, koji je smatrao da je Teslina misao glupost, danas poznat kao onaj koji je prvi otkrio elektron. Osim toga, Tesla je otkrio i foton, kvant elektromagnetnog zračenja. Pošto je u tom vremenu djelovanje na znanstvenom području u Americi bilo podcijenjeno od strane Europe, Tesline ideje i radovi nisu bili shvaćeni ozbiljnije.

Udaljivši se dijelom od glavne teme akademik Paar je spomenuo kako su se pojedini znanstvenici, i to čak iz suprotstavljenih zemalja, udružili s naumom da ostvare projekt Her. Pretpostavlja se da bi se za 5 do 6 godina njihove zamisli mogle ostvariti i na taj način bi se proizvodilo 20 puta više energije, što bi bilo vrlo korisno za čitavo čovječanstvo.

Slušajući predavanje profesora Paara mnogo toga smo naučili, ali i drago nam je što smo se mogli sresti s tako velikim i poznatim znanstvenikom.

Renata Kažimir, 4.a

 

 

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas19
Ovaj mjesecOvaj mjesec1120
UkupnoUkupno1026835

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 8