Dan Gimnazije i Sjemeništa proslavljen sv. misom i akademijom

U srijedu 7. prosinca naša Franjevačka gimnazija i Franjevačko sjemenište u Sinju proslavili su svoj dan svečanom sv. misom i prigodnom akademijom. Slavlje je održano u crkvi Gospe Sinjske s početkom u 18 sati, a sudjelovali su profesori i ostali djelatnici Gimnazije, učenici i njihovi roditelji, više svećenika i brojni prijatelji.

Franjevačka klasična gimnazija u Sinju i Franjevačko sjemenište u Sinju od davnine slave svoj dan na Svetkovinu Bezgrješnog začeća 8. prosinca. Već godinama ove dvije ustanove, koje su od početka tijesno srasle, svoju godišnju svečanost priređuju u predvečerje svetkovine, a uz gimnazijsku i sjemenišnu zajednicu sudjeluju i učenički roditelji kao i brojni gosti i drugi zainteresirani.
Ovogodišnje slavlje sastojalo se od dva dijela.
Svečanu svetu misu predvodio je ravnatelj gimnazije mr. fra Josip Grbavac u koncelebraciji s gimnazijskim profesorima-fratrima i ostalim prisutnim svećenicima - ukupno osamnaest suslavitelja. Misne dijelove pjevali su učenici gimnazije, solisti i mješoviti zbor, uz pratnju s. Zorislave Radić na orguljama i maloga gimnazijskog orkestra sastavljena od gudača i puhača. Učenici su predmolili i molitvu vjernika, a misna čitanja pročitali su prof. hrvatskog jezika Hrvoje Markulin i prof. latinskoga i engleskog jezika Simona Atlaga. U svojoj propovijedi ravnatelj je istakao povlašteno mjesto Blažene Djevice Marije u kršćanskoj pobožnosti i svim kulturama koje počivaju na biblijsko-kršćanskim temeljima. Kršćanska pobožnost podarila je Mariji znakovite i sadržajne nazive, a u tome nimalo ne zaostaje ni marijanska pobožnost u Hrvata. Marija je nezaobilazna tema u europskom kulturnom stvaralaštvu, a hrvatska književnost prepuna je marijanskih bisera. Nije stoga neobično da su naša Gimnazija i s njoj oduvijek sraslo sjemenište svoj intelektualni i vjerski rast i povijesno putovanje stavili pod Gospino okrilje.
Nakon mise gimnazijski recitatori, mješoviti zbor i orkestar izveli su recitativno glazbeni program pod naslovom „S Marijom kroz otajstva“. Tekst recitala priredio je fra Josip Grbavac, a skladbe priredio i sa zborom i orkestrom uvježbao prof. glazbene umjetnosti fra Stipica Grgat. Recitatore je uvježbao i recital redateljski složio umirovljeni glumac i kazališni intendant Rade Perković, već desetljećima ljubazni podupiratelj Gimnazije u sličnim pothvatima. Krasnoslovili su: Stipan Vugdelija (IV.a), Martina Radman-Livaja (IV.b), Jelena Ćurković (IV. b), Matea Milardović (IV.b) i Martin Vrlić (IV.a). Neke od glazbenih točaka na višu razinu muziciranja svojim solo dionicama podigla je studentica IV. godine pjevanja na Umjetničkoj akademiji u Splitu Antonija Teskera.
Na koncu dojmljive izvedbe, koju je gledateljstvo podarilo srdačnim i burnim pljeskom, svima koji su pridonijeli ostvarenju ovoga vjersko-kulturnoga događaja zahvalio je ravnatelj fra Josip, osobito spomenuvši neke bivše učenike Gimnazije koji u ovakvim prigodama nastavljaju održavati vezu sa svojom negdašnjom školom. Zahvalu je izrekao i fra Bože Vuleta u ime samostana kao gvardijan i u ime provincijala kao njegov zamjenik, čestitavši svetkovinu gimnazijskoj i sjemenišnoj zajednici.
Nakon toga djelatnici gimnazije i gosti bili su sustolnici s fratrima za večerom u njihovoj blagovaonici, a za izvođače recitala i  druge učenike Gimnazije priređena je zakuska u sjemenišnoj blagovaonici.

Svjetlopisi (foto: fraNJo)

 

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas131
Ovaj mjesecOvaj mjesec5785
UkupnoUkupno1025487

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 12