Prof. dr. Ivica Luketin: Mjerenje gravitacije (radionica iz fizike)

Prof. dr. sc. Ivica Luketin s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Splitu sa svojim suradnicima održao je radionicu iz fizike učenicima 1.b i 2.a razreda naše gimnazije. Izvodili smo eksperiment kojim smo željeli izmjeriti gravitaciju.

U osnovnoj smo školi naučili da je gravitacija na Zemlji približno 9.81 m/s2, a da je na Mjesecu oko 6 puta manja. No, često kod takvih mjerenja rezultat može biti iznenađujući. Kako kod mjerenja može doći do eksperimentalne pogreške, ovaj su put upotrijebljene dvije metode.

Prvo mjerenje obavljeno je pomoću ultrazvučnih senzora. Najprije je izmjerena gravitacija pri padanju kartonske fascikle pomoću dvaju takvih senzora: jednog iznad na stalku i drugog na podu. Senzori su bili spojeni na kompjuter koji je nacrtao dvije krivulje. Kad ih je kompjuter obradio, izmjerena je vrijednost bila približno 4,9 m/s2, što je daleko ispod očekivanog. To smo protumačili otporom zraka koji djeluje na fasciklu. Mjerenje smo ponovili pri padanju nogometne lopte i samo s gornjim senzorom. Rezultat je sada bio sasvim blizu poznate vrijednosti: 9,68 m/s2.
Drugo mjerenje obavljeno je pomoću video kamere i nogometne lopte. Sada je rezultat bio nešto veći od očekivanog.
Ovim smo eksperimentom naučili kako dolazi do eksperimentalne pogreške i nekih neočekivanih pojava. Tako smo doznali za zanimljiv primjer kad je utvrđeno da se toplija voda prije rashladi do temperature od 0° nego hladnija. Do te je spoznaje prvi došao jedan dječak u nekoj školi. Nitko mu nije vjerovao i svi su mislili da je njegov pokus pogrešan. No, on je bio uporan i jednog dana kada su znanstvenici došli u njegovu školu, on im je pokazao pokus. Svi su bili začuđeni jer je on bio potpuno u pravu.

Izvijestila: Robertina Runje, 1.b

Slike

 

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas141
Ovaj mjesecOvaj mjesec5795
UkupnoUkupno1025497

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 15