Prof. dr. sc. Milan Ćirković: Kozmološki preduvjeti za nastanak života (predavanje)

Istraživač na Astronomskom opservatoriju u Beogradu i profesor na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Novom Sadu dr. sc. Milan Ćirković održao je učenicima četvrtih razreda naše gimnazije predavanje iz astrobiologije o uvjetima koji su potrebni da bi se u nekom dijelu svemira moglo očekivati postojanje života.

Ovaj simpatičan predavač u startu je razbio i svoju i našu ukočenost dosjetkom o preranim satima za započeti radni dan (a bilo je tek malo prošlo 8 sati!). Zatim smo uvedeni u astrobiologiju te kanonska pitanja kojima se ona bavi. Svemir je koliko-toliko objašnjen, ali njegov nastanak svima nam je još nepoznat. To je jedno od pitanja na koje astrobiolozi žele odgovoriti. Zanima ih naša Mliječna staza i ostale galaksije i kolika je vjerojatnost da se negdje u svemiru razvije život sličan onome na Zemlji. Trebali bi postojati desetci tisuća planeta sličnih našem. Ali kolika je vjerojatnost da i tu netko misaono biće živi, biće koje će se pitati postoji li nešto slično njemu u beskrajnom prostoru. Zakoni fizike su univerzalni i kako se onda čovjek i ostali život na Zemlji  svojim metabolizmom tako uspješno opiru toj zastrašujućoj, ali jednostavnoj termodinamičkoj ravnoteži? Šokantna je definicija smrti prema fizičarima. Oni kažu da je to trenutak u kojem organizam dosegne termodinamičku ravnotežu sa svojim okolišem. Zar je samo to ono što se dogodi kad nestanemo, kad nas više ne bude?
Ovo vrlo zanimljivo predavanje nastavilo se u Dvorani Gospe Sinjske, a mnogi zainteresirani učenici odlučili su propratiti profesora Ćirkovića na predavanje o Marsu i vjerojatnosti života na njemu.

Izvijestila: Jelena Budimir, 4.b

Slike

 

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas71
Ovaj mjesecOvaj mjesec1314
UkupnoUkupno1027029

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 11