Dr. sc. Marko Budimir: Fizika valova (predavanje)

Danas, četvrtog dana Festivala znanosti učenici 3.b razreda naše gimnazije s posebnim su zadovoljstvom poklonili svoju pažnju uspješnom sugrađaninu dr. sc. Marku Budimiru. Karijeru je počeo stvarati još kao student na Odsjeku za fiziku na zagrebačkom PMF-u, gdje se istakao dobivši unutar diplomskog rada rektorovu nagradu. Diplomiravši, pridružio se HV-u, a u poslijeratnom razdoblju doktorirao je na znanosti o materijalima na EPF Lausanne u Švicarskoj, gdje je i postdoktorirao.

Tema predavanja bila je fizika valova. Temu o kojoj već ponešto znamo sagledali smo u kontekstu razvijanja sve boljih materijala za dijagnosticiranje zdravstvenih problema kod bolesnika i tehnike same po sebi. Specifične tvari s kojima smo se upoznali jesu tzv. piezoelektrični materijali koji se pod pozitivnim naponom izdužuju, a pod negativnim šire ili se pak stiskanjem na njihovim rubovima stvara napon.
Osim toga, najzanimljiviji dio izlaganja bio je postupak testiranja nuklearnih reaktora ultrazvučnim valovima, za što je dr.  Budimir stručnjak. Na piezoelektričnom bloku, mase nekoliko kilograma, i pripadajućem monitoru za ekraniziranje valova, koje je dopremio samo za nas, iz prve ruke nam je demonstrirao način na koji znanstvenici tragaju za potencijalnim napuknućima i oštećenjima cijevi nuklearnih reaktora.
Zanimljivo pojašnjenje s kraja predavanja jest razlog stavljanja gela na površinu tijela pri ultrazvučnom pregledu. Ultrazvučni je aparat u ovom slučaju keramika otrovnih svojstava koji su iznimno nepoželjni u organizmu. Akustička impedancija određuje koliko će vala proći sredstvom. Zbog velike razlike u impedanciji aparata i tijela štetne čestice aparata prešle bi pri pregledu u kožu. Upravo se za sprječavanje te pojave koristi gelom akustičke impedancije koja je potrebna da bi spriječila prelazak štetnih tvari u obliku valnog zračenja.

Izvijestila: Antonela Ćurković, 3.b

Slike

 

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas68
Ovaj mjesecOvaj mjesec1311
UkupnoUkupno1027026

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 4