Prof. dr. Nikola Kallay: O kemiji (predavanje)

Prvoga dana Festivala znanosti učenicima 1.b razreda naše gimnazije predavanje je održao prof. dr. sc. Nikola Kallay. Budući da je ova godina posvećena kemiji, tema predavanja bila je koloidna kemija. Predavač nam je objasnio da to dolazi od grčke riječi koja znači ljepilo (κόλλα). Zatim nas je upoznao s nizom pojedinosti iz ove zanimljive grane znanosti.

 

 

Voda je tako karakteristična kao koloidna otopina jer su njezine molekule posložene jedna do druge. Smjese mogu biti  homogene (npr. slana voda - ima raspored na razini molekule) i heterogene (raspored veći od razine molekule). Veličina  čestica u koloidnoj otopini uglavnom je manja od jednog mikrometra i veća od jednog nanometra. Koloidne čestice imaju jasno definiranu površinu i manju veličinu.
Rober Brown prvi je opisao pokus s česticama peluda koje se gibaju, što  je primljeno s nevjericom jer nisu bili jasni dokazi, no kasnije je ustanovljeno da se čestice zaista gibaju.
Predavač nam je objasnio kako koloidne čestice imaju kinetičku energiju koja se povećava zagrijavanjem, tj. direktno je vezana za temperaturu. Neke se čestice gibaju sporije (veća veličina, tijekom sudara se najčešće spoje i ostaju zajedno – agregiraju se) dok se druge gibaju brže (manja veličina, odbijaju se). Čestice istog materijala se odbijaju (zbog naboja). Kao primjer tu je silicijev dioksid koji je teži od vode i stoga se njegove čestice gibaju prema dnu, ali ako zagrijavamo smjesu, dolazi do termičkog gibanja. Tada će čestice biti jednoliko raspoređene. Ako je veća temperatura, veća će biti i kinetička energija
Profesor nas je upoznao s primjerima veličine nekih čestica, od magle do virusa i krvnih stanica.
Doznali smo kako postoji naprava - koloidni mlin koji je bubanj s čeličnim kuglama pomoću kojega se mogu neki materijali usitnjavati do koloidnih čestica. Postoji također nano tehnologija koja se bavi česticama  manjim od 10 nanometara. One se mogu vidjeti samo elektronskim mikroskopom, no moguće ih je vidjeti i svjetlosnim ako svjetlo šaljemo indirektno na mikroskop, tj. sa strane.
Na ovom smo predavanju doznali mnogo zanimljivih podataka iz važne suvremene znanosti kemije.

Izvijestila: Robertina Runje, 1.b

Slike

 

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas129
Ovaj mjesecOvaj mjesec5783
UkupnoUkupno1025485

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 20