Franjevačka klasična gimnazija u Sinj s pravom javnosti
Proslava blagdana sv. Franje

Dana 3. listopada 2018. Franjevačka klasična gimnazija skraćenom nastavom i slavljem svete miise obilježila je blagdan sv. Franje. Misa je započela u 12.30 i bila je popraćena pjevanjem gimnazijskog zbora. Slavlje svete mise započelo je pjesmom Čuj sveti Franjo nas. Predvoditelj i propovjednik fra Antonio Mravak osvrnuo se na život sv. Franje te istaknuo kako bi događanja iz njegova života trebali primjenjivati na vlastitom. Za prinos darova zbor je pjevao Exultate Deo, a za svetu pričest muški dio zbora je acapella otpjevao Jesu dulcis memoria. Nakon završne pjesme Do nebesa nek se ori učenici i profesori slikali su se pokraj kipa svetog Franje.

FOTOGRAFIJE

 
Maturalna večer 2018.

Osmjeha i dobrog raspoloženja nije nedostajalo u petak navečer u Hotelu alkar gdje su maturanti Franjevačke klasične gimnazije sa svojim profesorima uživali u maturalnoj zabavi. Maturanti i maturantice blistali su u svečanim odijelima i haljinama, a rasplesali su se uz ritmove DJ Mattea. Djelić atmosfere pogledajte u fotogaleriji.

 
Koncert Yoko Nishii u Galeriji Sikirica

 

Ljudi su poni ponosa i radosti kad s drugima mogu podijeliti svoj uspjeh ili svoj jubilej. Franjevačka klasična gimnazija u Sinju u ovoj školskoj godini s ponosom gleda na 180 godina rada i djelovanja u Sinju (1838.-2018.) U tom vremenu gotovo pred dva stoljeća  u Sinju je počela djelovati Franjevačka klasična gimnazija. Bila je to jedina srednjoškolska institucija na cijelom zagorskom dijelu Dalmacije. Osobita važnost gimnazije dolazi 1854. kada se u školi počinje predavati na hrvatskom jeziku. Naime talijanski jezik će još 29 godina biti službeni u Dalmaciji. Gimnazija je tada ujedno i dobila pravo javnosti. Tadašnji profesori poput Matasa, Grupkovića i ostalih fratara, profesora, koji su se uglavnom usavršavali na stranim učilištima odigrat će veliku ulogu u narodnom preporodu u Dalmaciji u razdoblju od 1862. do 1882.

U sjećanje da tako važnu prisutnost na prostoru Sinja i Dalmacije kroz ovu godinu nastojat ćemo,  prigodnim manifestacijama, obilježiti svoju prisutnost na ovim prostorima. Jedna od takovih manifestacija jest i koncert koji je u Sinju 11. rujna  2018. održala poznata japanska pijanistica Yoko Nishii. Kako se ove godine sjećamo i 25 godina uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Hrvatske dobili smo dopuštenje od japanskog veleposlanika, njegove ekselencije, gosp. Keija Takiguchia dozvolu da možemo koristiti njihov logo u prigodi koncerta. Ova godina je također i godina sjećanja kad je prije 110. godina izgrađena  Franjevačka gimnazija u kojoj se sada nalazimo (1908.-2018.).

Gospođi Yoko Nishii ovom prigodnom najsrdačnije zahvaljujemo što se odazvala našem pozivu i što je održala koncert u Sinju u prigodi naše obljetnice. Ovaj put je iz Japana došla samo zbog našeg koncerta i našeg jubileja. Koncert je održan u Alkarskim dvorima u galeriji Sikirica. Svima koji su nam omogućili održavanje koncerta, Upravi alkarskog društva, Upravi galerije Sikirica, kao i mnogim znanim i neznanim pregaocima koji su nam bili  pri ruci da se uspješno održi koncert ovom prigodom najsrdačnije zahvaljujemo.

FOTOGRAFIJE

 
Pijanistica Yoko Nishii u posjetu Gimnaziji

U utorak, 11. rujna 2018. našu je Gimnaziju posjetila pijanistica Yoko Nishii. Posjet je organiziran u čast 180. obljetnice Franjevačke klasične gimnazije u Sinju i 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana. Yoko Nishii počastila nas je s tri prekrasne skladbe: Franz Liszt: Liebestraume No.3, Dora Pejačević: Cvjetni vrtlog te skladba autora iz njenog rodnog Japana, Kosakua Yamada: Karatachi-no-Hana (The flowers of the orange jusmine trees). Fra Blaž Toplak, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije, naglasio je kako je Yoko Nishii u Hrvatsku došla isključivo zbog koncerta koji je održan istu večer u Alkarskim dvorima. Pijanistica nam je rekla kako joj je iznimna čast održati koncert u prigodi ovako značajne obljetnice, te da se svake godine rado vraća u Hrvatsku koju smatra drugom domovinom.

Više...
 
180. obljetnica Franjevačka klasične gimnazije

 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 7 od 64

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas112
Ovaj mjesecOvaj mjesec2283
UkupnoUkupno826105

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 9