Dani hrvatskog jezika

Danas završavaju Dani hrvatskog jezika koji se od 1991. slave svake godine od 11. do 17. ožujka. O tome je 1997. godine Hrvatski sabor donio jednu odluku. To je sjećanje na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika koja je objavljena u ožujku 1967. godine. U našoj gimnaziji ovogodišnji Dani obilježeni su prigodnim panoom koji je postavila knjižničarka Antonija Matić.

 

Pod političkim pritiskom sklopljen je 10. prosinca 1954. tzv. Novosadski dogovor kojim se nastojalo hrvatski i srpski stopiti u jedan zajednički jezik. Ubrzo se pokazalo da je u praski počelo potiskivanje hrvatskih osobitosti i nametanje srpskih.

„Novosadski dogovor nije bio po volji dijelu hrvatskih jezikoslovaca pa i onih koji su, ne želeći mu se odmah javno usprotiviti, stavili na njega potpis. Ti su jezikoslovci bili nezadovoljni objavljenim rječnicima i pravopisima u kojima se jezik, u skladu s Novosadskim dogovorom, nazivao hrvatskosrpskim. Stoga su 1967. objavili Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika u kojoj su iznijeli svoje negativne stavove o Novosadskom dogovoru. S obzirom na jednostranost ovoga opravdanog poteza, u široj jugoslavenskoj javnosti isti je dočekan osudom. Matica hrvatska se tom Deklaracijom odriče Novosadskog dogovora i zajedničkog pravopisa, prekida rad na zajedničkom rječniku, te organizira izradu novog pravopisa. Godine 1971. izlazi popularno nazvani "Londonac", odnosno Hrvatski pravopis Stjepana Babića, Božidara Finke i Milana Moguša, koji je u fototipskom obliku tada objavljen u Londonu. U zemlji nije objavljen, dijeleći tako sudbinu Hrvatskoga proljeća.“

Središnja hrvatska znanstvena ustanova za proučavanje i njegovanje hrvatskoga jezika jest Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Osnovan je 1948. g., a pod sadašnjim imenom djeluje od 1997. godine. Temeljna je zadaća Instituta znanstveno proučavanje hrvatskoga jezika, njegovanje hrvatske jezikoslovne tradicije i očuvanje hrvatskoga jezičnog identiteta. Rad Instituta odvija se u sklopu znanstvenoistraživačkih projekata. Uključuje u prvome redu obradbu i izdavanje temeljnih djela hrvatske suvremene i povijesne leksikografije, prikupljanje i obradbu dijalekatne i onomastičke jezične građe te izradbu raznorodnih jezikoslovnih priručnika.

Naša se Gimnazija ponosi time što je prva gimnazija s hrvatskim nastavnim jezikom u Dalmaciji. U predvorju naše škole istaknuto je geslo „Jezikom Hrvata rodu svome vjerna“, što je i naslov, odnosno refren, pjesme posvećene Gimnaziji. Od početka njezina rada nastavi hrvatskog jezika posvećivala se osobita pozornost. Naši učenici u veliku broju sudjeluju u natjecanjima iz hrvatskog jezika i svjedoče o tome.

Svaka dva tjedna u svijetu izumre jedan jezik.
Smatra se da će za stotinjak godina izumrijeti polovica svjetskih jezika.
Hoće li i hrvatski jezik biti među njima?
To ovisi i o nama!
HRVATSKI SE JEZIK VOLI ZNANJEM!

 

Hrvatski jezik

Po njemu jesam ono što jesam,
On otkriva našu mudrost i strast.
Po njemu znadem tko sam, gdje sam,
On našu brani stoljetnu vlast.

Lijep je naš jezik i savršen sustav,
On je objava prastarog nam duha,
Zakone naše čuva i državni ustav,
Naše otkriva biće i ljepotu sluha.

U njemu je sve pisano o nama.
Po njemu smo narod, on naša je bit.
I žrtvenik je našeg stoljetnog hrama.

U njemu je ključ naše tajne skrit.
Slast je zborit i pisat njime.
U njemu je naša čast i naše ime.

Zlatko Tomičić

 

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas172
Ovaj mjesecOvaj mjesec1487
UkupnoUkupno818501

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 11