Nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka

Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola održani su, u petak, 19. veljače 2016. godine, u Osnovnoj školi „Stjepan Radić“ u Imotskom. Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je „Brak i obitelj u Božjem naumu“. Nakon dvije prethodne razine, školskoga i međuškolskog natjecanja, u završnom natjecanju na nadbiskupijskoj razini sudjelovala je 21 osnovnoškolska i 10 srednjoškolskih ekipa.

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojili su učenici III. gimnazije iz Splita pod vodstvom mentorice Ane Gelo s osvojenim 91 bodom. Ekipa naše gimnazije u sastavu Petra Bilokapa, Ilija Knežević, Jelena Bulj i Josip Pavić pod vodstvom mentorice prof. Silvije Vučković plasirala se na 5. mjesto.

Svim učenicima i mentorici zahvaljujemo na sudjelovanju i čestitamo na postignutom rezultatu.

 
Rezultati županijskog natjecanja iz latinskog i grčkog jezika

Na županijskom natjecanju iz klasičnih jezika održanom 16. veljače u I. gimnaziji u Splitu sudjelovali su i učenici naše gimnazije pod vodstvom mentora fra Jure Hrgovića. Učenici su se natjecali u poznavanju i latinskog i grčkog jezika.Natjecanje iz latinskog jezika dijeli se u dvije kategorije.

U kategoriji opće i jezične gimnazije učenik Karlo Poljak (II.b) osvojio je 22. mjesto. U kategoriji klasične gimnazije učenica Irena Slišković (IV.a) osvojila je 4. mjesto, Antonia Čarić (IV.a) 7. mjesto, Božena Runje (III.a) 9. mjesto, a Lucija Brnas (III.a) 10. mjesto.

Na natjecanju iz grčkog jezika učenica Antonia Čarić (IV.a) osvojila je 14. mjesto, a učenik Ante Bešlić (III.a) 15. mjesto.

Svim učenicima i mentoru čestitamo na sudjelovanju i postignutim rezultatima.

 
Učenici prvih razreda pogledali operu Carmen

Jednu od najizvođenijih opera u povijesti svjetskih opernih kuća, Bizetova Carmen, odgledali su učenici prvih razreda naše gimnazije u subotu, 13. veljače. Karmen je počela svoj kazališni život ogromnim neuspjehom na praizvedbi 3. ožujka 1875. u pariškoj Opera-Comique, uostalom kao i mnoga druga genijalna djela: Verdijeva Traviata, Puccinijeva Madama Butterfly... Vrijeme ih je višestruko rehabilitiralo i namijenilo im drugačiju sudbinu nego što su je predviđali tadašnji glazbeni kritičari, a u nekim slučajevima i značajni dijelovi ondašnje publike.

Niske, skoro animalne strasti i prevrtljivosti ciganke Carmen, koja iznad svega cijeni vlastitu slobodu, dočarala nam je mezzosopranistica splitske Opere Terezija Kusanović; Don Josea, tog pokornog kaplara i sina, koji se postupno srozava do bjegunca i krijumčara, a na kraju opere i ubojice, pjevao je bugarski tenor Ivan Momirov. U ulozi toreadora Escamilla nastupio je bas Ivan Šarić, a ulogu Micaele pjevala je splitska sopranistica Antonija Teskera.
Izvedbama u veljači 2016. ravnat će maestro Marco Boemi, talijanski dirigent i pijanist, čest gost najvećih svjetskih koncertnih dvorana i opernih pozornica.

 
Obavijest o dolasku na predstavu

U četvrtak, 28. siječnja, u 12:45 sati učenici gimnazije u Gradskom kinu Sinj pogledat će predstavu Nedostajem sama sebi u izvedbi Sinjskog pučkog kazališta. Tema predstave je ovisnost mlade djevojke koja u turbulenciji loših odnosa u obitelji i prisustvovanju stalnim svađama, sada već, rastavljenih roditelja postaje narkomanka. Tema izrazito aktualna u današnjem svijetu kad mladi ljudi posežu za drogom i kad se s ovisnošću i u našem gradu bori popriličan broj ljudi.

Glavna glumica Petra Ugrin, učenica Franjevačke gimnazije, osvojila je sve  izvrsnom izvedbom i očitim talentom. Ni drugi nisu zaostajali. Paulina Romac, Iva Šuste, Marko Bešlić, Moreno Vuković i Tomislav Kovačević. Ne bi se postidjeli ni poznatijih kazališnih dasaka. Talentirani i predani vrijedni su svake pohvale. (Osvrt na predstavu prof. ADU-a Joška Ševe)

Predstava je obavezna sa sve učenike.

 
Odabrana ponuda za izvođenje višednevne izvanučioničke nastave

Objava

 
Vremenik natjecanja i smotri u 2015/16. školskoj godini

Dokument

 
Otvaranje ponuda za ekskurziju

Obavijest

 
Božićna čestitka

 
Poziv za organizaciju višednevne ekskurzije

Poziv

 
Proslavljen dan Gimnazije i Sjemeništa

Na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Franjevačka klasična gimnazija i Franjevačko sjemenište u Sinju slave dan Gimnazije i Sjemeništa. U nedjelju 6. prosinca svečanom svetom misom i akademijom proslavili su svoj dan.

 

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 31

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas87
Ovaj mjesecOvaj mjesec4682
UkupnoUkupno668070

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 69