Kako su nastale božićne jaslice

Sv. Franjo Asiški predložio je davne 1223. godine jednome od svojih prijatelja, seljaku iz Greccia (u talijanskoj pokrajini Umbriji), da za slavlje Badnje večeri i za polnoćku pripremi jaslice sa slamom i da dovede vola i magarca. Te su noći muževi i žene, djeca, mladi i stari iz okolice sa bakljama u rukama i pjesmom na usnama pohitali u špilju Greccia. Mrkla i prohladna prosinačka noć odjednom je odjekivala radosnim pjevanjem i pretvorila se u oduševljeno blagdansko slavlje.

Više...
 
Ispit za europsku diplomu iz latinskog jezika

U subotu 10. prosinca učenici naše gimnazije polagali su pisani ispit iz latinskog jezika za europsku diplomu. Ispit je organizirala EuroClassica, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske odobrilo je njegovo provođenje.

Više...
 
Kruna Bezgrješne na zastavi Europske unije

Je li zastava Europske unije nadahnuta krunom s kipa Bezgrješne Djevice Marije? Ili je sličnost slučajna? Zanimljivo pitanje! Preporučujemo da uz svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije odgovor na nj potražite ovdje!

 
Dan Gimnazije i Sjemeništa proslavljen sv. misom i akademijom

U srijedu 7. prosinca naša Franjevačka gimnazija i Franjevačko sjemenište u Sinju proslavili su svoj dan svečanom sv. misom i prigodnom akademijom. Slavlje je održano u crkvi Gospe Sinjske s početkom u 18 sati, a sudjelovali su profesori i ostali djelatnici Gimnazije, učenici i njihovi roditelji, više svećenika i brojni prijatelji.

Više...
 
Moje svjetlo za moj Vukovar

U petak 18. studenog 2011., na 20. obljetnicu kalvarije herojskoga i mučeničkog grada Vukovara, obavljen je na sinjskom Trgu dr. Franje Tuđmana s početkom u 17 sati čin sjećanja pod nazivom „Moje svjetlo za moj Vukovar“. S učenicima drugih sinjskih škola, osnovnih i srednjih, sudjelovala je i veća skupina učenika naše gimnazije, a najviše učenici I.a i II.a razreda.

Više...
 
Dodijeljeni certifikati o uspješno položenom FIT-ispitu

U utorak 8. listopada 2011. učenicima II.b i III.b razreda naše gimnazije koji su polagali ovogodišnji FIT-ispit iz njemačkog jezika profesor fra Joško Kodžoman dodijelio je certifikate koje im je izdao Goetheov institut.

Više...
 
Nezaboravno ljeto – tečaj za mlade u Njemačkoj

Donosimo iskustvo naših učenica četvrtog razreda Antonije Vuleta i Kristine Vukasović-Lončar koje su prošlo ljeto bile u Njemačkoj na tečaju, što im je omogućeno suradnjom naše gimnazije s Goetheovim institutom u Zagrebu, odnosno uključenjem naše gimnazije u Pasch inicijativu.

Više...
 
Iskustvo s Europskog tjedna mladeži u Njemačkoj

U organizaciji Franjevačkog instituta za obrazovanje (Franziskanisches Bildungswerk) iz Njemačke ovoga je ljeta od 24. srpnja do 5. kolovoza održan tradicionalni Europski tjedan mladeži (Europäische Jugenwochen). Donosimo dojmove učenika naše gimnazije Tihomira Mikuljana koji je na njemu sudjelovao.

Više...
 
Split: Deveta smotra zborova katoličkih škola

U subotu 5. studenog 2011. u Splitu, u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji don Frane Bulića, održana je IX. smotra zborova katoličkih škola na kojoj su sudjelovali mješoviti zbor i mali orkestar naše gimnazije. Svake se godina u jednom gradu u Hrvatskoj u kojem postoji katolička gimnazija održava susret zborova. Svaki je takav susret praćen pjesmom, veseljem i druženjem.

Više...
 
Izlet u Bosnu

U subotu 29. listopada 2011. sedamdesetak učenika naše gimnazije, u pratnji više profesora, bilo je na jednodnevnom izletu u Bosnu i Hercegovinu. Posebno su razgledali: u Travniku rodnu kući Ive Andrića, u Sarajevu katedralu i Baščaršiju, a u  franjevačkom samostanu Rama-Šćit Gospinu crkvu i bogatu zavičajnu zbirku.

Više...
 
<< Početak < « 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 » > Kraj >>

Stranica 26 od 32

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas202
Ovaj mjesecOvaj mjesec5821
UkupnoUkupno687951

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 11