Matea Pavlinušić osvojila 6. mjesto na državnom natjecanju iz latinskog jezika

Na državnom natjecanju u poznavanju latinskog jezika i rimske civilizacije učenica IV. a razreda Matea Pavlinušić osvojila je 6. mjesto. Državno natjecanje održano je u Varaždinu od 10. do 12. travnja 2013. Učenici su se natjecali u četiri kategorije iz latinskog jezika: osnovne škole, zdravstvene škole, opće i jezične gimnazije i klasične gimnazije.

Mateji i njezinoj mentorici Simoni iskrene čestitke!

FOTOGALERIJA

 
GIMNAZIJA U POSJETI KAZALIŠTU

U četvrtak, 21. ožujka 2013., učenici drugih, trećih i četvrtih razreda naše Gimnazije u pratnji svojih profesora posjetili su Hrvatsko narodno kazalište u Splitu. Gledali su operu Macbeth  Giuseppea Verdija.

Opera splitskog Hrvatskog narodnog kazališta izvela je u petak, 15. ožujka operu Macbeth Giuseppea Verdija. Riječ je o premijernoj obnovi predstave iz studenog 2010. kojom je ravnao maestro Filippo Zigante, a režirao ju je Petar Selem. U naslovnoj ulozi nastupili su proslavljeni makedonski bariton Boris Trajanov, a ulogu Lady Macbeth tumačila je grčka sopranistica Sofia Mitropoulos. 

Verdijeva opera Macbeth nastala je 1847, neposredno nakon Attile i mnogi je smatraju najhrabrijom, najkonzistentnijom i najidealističkijom operom tog razdoblja njegova stvaralaštva. Libreto je, prema velikoj Shakespeareovoj tragediji, sačinio Francesco Maria Piave, a djelo je praizvedeno u Firenci 1847. Ujedno, Macbeth je Verdijevo prvo temeljito susretanje s grandioznim Shakespeareovim svijetom. Riječ je o jednoj od najmračnijih i najmoćnijih tragedija velikog dramatičara. Smještena u Škotsku, drama se bavi psihološkim i političkim okolnostima koje nastaju nakon što škotski vojskovođa Macbeth, izabire zlo kao put ostvarenja svoje nezajažljive ambicije. Djelo je tako postalo i ostalo snažnom metaforom vlasti ogrezle u krajnjoj korupciji i zločinu.

 

 
POZIV NA DRŽAVNO NATJECANJE IZ LATINSKOG JEZIKA

Na državno natjecanje iz latinskog jezika pozvana je učenica Matea Pavlinušić iz 4. a razreda sa mentoricom Simonom Atlaga.

Čestitamo Mateji i njezinoj mentorici te im želimo puno sreće na državnom natjecanju koje će se održati u Varaždinu od 10. do 12. travnja 2013. godine.

 
Radionica ''Moderna njemačka glazba''

U organizaciji Goethe Instituta Zagreb i sinjskih Gimnazija, članica PASCH inicijative, 11. i 12. ožujka u prostorijama Gimnazija održane su radionice na temu ''Moderna njemačka glazba''. Radionice za učenike vodila je Freya Conesa, moderatorica s Goethe Instituta iz Münchena,  a dvadesetpetero učenika naše škole dobilo je priliku da na kreativan i zanimljiv način upoznaju njemačku modernu glazbenu scenu te pritom nešto i nauče.

Više...
 
Dani hrvatskoga jezika

Odlukom Hrvatskoga sabora 1997. god., na spomen Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika, od 11. do 17. ožujka obilježavaju se Dani hrvatskoga jezika. Armenski kroatolog Artur Rafaelovič Bagdasarov uputio je čestitku povodom obilježavanja ove manifestacije svim Hrvatima u domovini Hrvatskoj, svima raseljenima diljem svijeta, školarcima, sveučilištarcima, profesorima i kolegama hrvatskoga jezika. Više pročitajte ovdje

 
Županijska natjecanja (svi predmeti) - POPIS

U sljedećem članku možete pronaći popis učenika koji su sudjelovali na županijskim natjecanjima u ovoj školskoj godini. Kliknite na VIŠE

Više...
 
Novi lektirni naslovi u školskoj knjižnici

Gustave Flaubert: Gospođa Bovary

Franz Kafka: Proces & Preobrazba i druge priče

Milutin Cihlar Nehajev: Bijeg

Ivan Kozarac: Đuka Begović; Sudoperka i Pjesme

Miroslav Krleža: Gospoda Glembajevi

Homer: Ilijada; Odiseja

Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Zločin i kazna

Johann Wolfgang Goethe: Patnje mladog Werthera

Henrik Ibsen: Kuća lutaka

Marcel Proust: Combray

Ranko Marinković: Ruke i druge novele

Samuel Beckett: U očekivanju Godota

Marko Valerije Marcijal: Epigrami

Kornelije Tacit: Anali

Gaj Salustije Krisp: Djela

 
Proslava blagdana Bezgrješnog začeća BDM – Dan Gimnazije i Sjemeništa

U petak 7. prosinca naša Franjevačka gimnazija i Franjevačko sjemenište u Sinju proslavili su svoj dan svečanom sv. misom i prigodnom akademijom. Slavlje je održano u crkvi Gospe Sinjske s početkom u 18 sati, a sudjelovali su profesori i ostali djelatnici Gimnazije, učenici i njihovi roditelji, više svećenika i brojni prijatelji.

Franjevačka klasična gimnazija u Sinju i Franjevačko sjemenište u Sinju od davnine slave svoj dan na Svetkovinu Bezgrješnog začeća 8. prosinca. Već godinama ove dvije ustanove, koje su od početka tijesno srasle, svoju godišnju svečanost priređuju u predvečerje svetkovine, a uz gimnazijsku i sjemenišnu zajednicu sudjeluju i roditelji učenika kao i brojni gosti te građani grada Sinja.

Više...
 
REZULTATI EUROCLASSICA ISPITA

 
Terenska nastava iz povijesti: Galerija Sikirica: Sinj - pogled na stvaranje jednog grada (izložba)

Dana 23. studenoga 2012. godine za vrijeme trajanja prvog školskog sata, učenici 3. a i 3. b razreda naše gimnazije, razgledali su izložbu „Sinj- pogled na stvaranje jednog grada“ koja je postavljena u Galeriji Sikirica. Izložba je dio šireg projekta te galerije o nastanku Sinja kao urbane sredine te obuhvaća razdoblje s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Izložbu je u kolovozu svečano otvorio predsjednik dr. Ivo Josipović. Izložbu su postavile povjesničarka umjetnosti Dragana Modrić i kustosica Darija Brković. Izložba obuhvaća stotine izložaka istaknutih obitelji i pojedinaca iz Sinja. Svi oni preuzeti su iz obiteljskih kuća, a dio njih još uvijek je u svakodnevnoj upotrebi.

U to vrijeme u Sinju su izgrađeni svi najvažniji infrastrukturni sadržaji – vodovod i kanalizacija, uređene su ceste, gradske ulice i trgovi, nicale su lijepe kamene dvokatnice i trokatnice, a kulturni i ukupni društveni život bio je vrlo dinamičan. Za tadašnji Sinj znameniti je filolog, bibliotekar i bibliograf Šime Jurić napisao da je “jedno od najljepših i najuređenijih mjesta Kopnene Dalmacije”. Intenzivnom industrijalizacijom poslije Drugog svjetskog rata, koja je građanski Sinj pretvorila u radnički, alkarski je grad priskrbio neslužbeni atribut metropole Dalmatinske zagore. I danas se trsi zadržati taj atribut, makar mu se u međuvremenu urušila materijalna osnova na kojoj je izrastao.

Više...
 
<< Početak < « 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 » > Kraj >>

Stranica 23 od 32

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas161
Ovaj mjesecOvaj mjesec2214
UkupnoUkupno707891

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 11