Županijska natjecanja (svi predmeti) - POPIS

U sljedećem članku možete pronaći popis učenika koji su sudjelovali na županijskim natjecanjima u ovoj školskoj godini. Kliknite na VIŠE

Više...
 
Novi lektirni naslovi u školskoj knjižnici

Gustave Flaubert: Gospođa Bovary

Franz Kafka: Proces & Preobrazba i druge priče

Milutin Cihlar Nehajev: Bijeg

Ivan Kozarac: Đuka Begović; Sudoperka i Pjesme

Miroslav Krleža: Gospoda Glembajevi

Homer: Ilijada; Odiseja

Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Zločin i kazna

Johann Wolfgang Goethe: Patnje mladog Werthera

Henrik Ibsen: Kuća lutaka

Marcel Proust: Combray

Ranko Marinković: Ruke i druge novele

Samuel Beckett: U očekivanju Godota

Marko Valerije Marcijal: Epigrami

Kornelije Tacit: Anali

Gaj Salustije Krisp: Djela

 
Proslava blagdana Bezgrješnog začeća BDM – Dan Gimnazije i Sjemeništa

U petak 7. prosinca naša Franjevačka gimnazija i Franjevačko sjemenište u Sinju proslavili su svoj dan svečanom sv. misom i prigodnom akademijom. Slavlje je održano u crkvi Gospe Sinjske s početkom u 18 sati, a sudjelovali su profesori i ostali djelatnici Gimnazije, učenici i njihovi roditelji, više svećenika i brojni prijatelji.

Franjevačka klasična gimnazija u Sinju i Franjevačko sjemenište u Sinju od davnine slave svoj dan na Svetkovinu Bezgrješnog začeća 8. prosinca. Već godinama ove dvije ustanove, koje su od početka tijesno srasle, svoju godišnju svečanost priređuju u predvečerje svetkovine, a uz gimnazijsku i sjemenišnu zajednicu sudjeluju i roditelji učenika kao i brojni gosti te građani grada Sinja.

Više...
 
REZULTATI EUROCLASSICA ISPITA

 
Terenska nastava iz povijesti: Galerija Sikirica: Sinj - pogled na stvaranje jednog grada (izložba)

Dana 23. studenoga 2012. godine za vrijeme trajanja prvog školskog sata, učenici 3. a i 3. b razreda naše gimnazije, razgledali su izložbu „Sinj- pogled na stvaranje jednog grada“ koja je postavljena u Galeriji Sikirica. Izložba je dio šireg projekta te galerije o nastanku Sinja kao urbane sredine te obuhvaća razdoblje s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Izložbu je u kolovozu svečano otvorio predsjednik dr. Ivo Josipović. Izložbu su postavile povjesničarka umjetnosti Dragana Modrić i kustosica Darija Brković. Izložba obuhvaća stotine izložaka istaknutih obitelji i pojedinaca iz Sinja. Svi oni preuzeti su iz obiteljskih kuća, a dio njih još uvijek je u svakodnevnoj upotrebi.

U to vrijeme u Sinju su izgrađeni svi najvažniji infrastrukturni sadržaji – vodovod i kanalizacija, uređene su ceste, gradske ulice i trgovi, nicale su lijepe kamene dvokatnice i trokatnice, a kulturni i ukupni društveni život bio je vrlo dinamičan. Za tadašnji Sinj znameniti je filolog, bibliotekar i bibliograf Šime Jurić napisao da je “jedno od najljepših i najuređenijih mjesta Kopnene Dalmacije”. Intenzivnom industrijalizacijom poslije Drugog svjetskog rata, koja je građanski Sinj pretvorila u radnički, alkarski je grad priskrbio neslužbeni atribut metropole Dalmatinske zagore. I danas se trsi zadržati taj atribut, makar mu se u međuvremenu urušila materijalna osnova na kojoj je izrastao.

Više...
 
Oproštaj od fra Augustina (Ante) Akrapa

U utorak, 20. studenoga 2012. g., oprostili smo se od dugogodišnjeg profesora i ravnatelja na našoj gimnaziji fra Augustina (Ante) Akrapa. Nakon završenog studija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, fra Augustin će tridesetak godina izgarati kao marljivi profesor hrvatskoga jezika i književnosti od 1972. do 2003. kada ga je nemilosrdno ošinula bolest. Ujedno je obnašao i dužnost ravnatelja gimnazije od 1993. do 2000. godine. Svjestan kako mu je život poklonjen, zavrjeđivao ga je poklanjajući ga drugima, svjestan da na koncu ne ostaje ono što smo skupljali, već ono što smo pružali.

Njegovim marom i životvornim elanom, njegovom mudrošću i tolerancijom odisala je Franjevačka gimnazija i samostan u Sinju, iako nije bio uvijek dovoljno shvaćen.

Kao darovit predavač i pedagog stjecao je poštovanje svojih đaka i redovničke braće koji su s njim dijelili teškoće i odgovornost za rad u školi i zavodu u kojemu se odgajala budućnost Provincije.

 Više na http://franjevci-split.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=3748:oprostaj-fra-augustin-akrap&catid=36:lanovi-provincije.

 

 
POSJET IZLOŽBI U GALERIJI KLOVIĆEVI DVORI TE SAJMU KNJIGA - INTERLIBER

Dana 17. studenoga u ranim jutarnjim satima 84 učenika u pratnji 7 profesora krenuli su na izlet u glavni grad naše domovine. Cilj izleta bio je posjet izložbi Julije Klović – najveći minijaturist renesanse te posjet sajmu knjiga – Interliber. Oko 11 sati stigli smo na Kaptol odakle smo se pješice uputili preko Placa kroz Kamenita vrata do Jezuitskog trga gdje su smješteni Klovićevi dvori u kojima je izložba postavljena. Galerija Klovićevi dvori ove godine slavi svoju tridesetu obljetnicu uspješnog djelovanja. Galerija koja u svom nazivu nosi ime tog proslavljenog minijaturista, prvi put će hrvatskoj, ali i svjetskoj javnosti,  podastrti sitnoslikarski opus Jurja Julija Klovića, te tako na jedinstven i neponovljiv način slavljenički obilježiti tridesetu obljetnicu svog uspješnog djelovanja. Naime, upravo je Zagrebu i Hrvatskoj pripala čast da po prvi puta na jednom mjestu objedini veliki dio opusa ovog slavnog slikara manirizna.

Više...
 
Moje svjetlo za moj Vukovar

U subotu, 17. studenoga 2012., na 21. obljetnicu stradanja herojskoga grada Vukovara, na  sinjskom Trgu dr. Franje Tuđmana s početkom u 17 sati održan je program pod nazivom „Moje svjetlo za moj Vukovar“. U programu su sudjelovali učenici sinjskih osnovnih i srednjih škola. Učenici naše gimnazije zajedno s ostalim srednjoškolcima okupili su se kod kipa Gospe od milosti na samostanskom dvorištu gdje su zapalili svijeće, položili cvijeće te se pomolili. Molitvu je predvodio sinjski župnik fra Ante Bilokapić. Nakon toga pošli su do biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana gdje su također položili cvijeće i zapalili svijeće. Na ostalom prostoru trga zapaljene su brojne svijeće.

Više...
 
EuroClassica na našoj gimnaziji

Dana 21. studenoga 2012. g., nekoliko naših učenica i učenika pisat će test iz
latinskog i grčkog jezika u organizaciji asocijacije europskih udruga profesora
klasičnih jezika (EuroClassica), te u suradnji s Hrvatskim društvom klasičnih
filologa.
Radi se o pokušaju da se na razini Europe uspostavi referentni okvir i
zajedničko polazište pri evaluaciji znanja klasičnih jezika.
I naša je zemlja aktivno uključena u projekt i u pripremi i u provedbi, tako
da naši učenici, ali i ostali zainteresirani građani, mogu pristupiti ovom
ispitu i izmjeriti svoje znanje latinskoga i grčkoga, uz mogućnost dobivanja
europskoga certifikata.

Više...
 
Festival znanosti 2012 - zbilo se u našoj gimnaziji

Utorak, 23. X. 2012.

Dr. sc. Dario Hrupec: Kozmičke gama-zrake (predavanje)

Četvrtak, 25. X. 2012.

Dr. sc. Đuro Drobac: Priča o magnetizmu (predavanje)

Prof. dr. sc. Vladimir Paar: Božja čestica – ITER – Tesla (predavanje)

 
<< Početak < « 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 » > Kraj >>

Stranica 22 od 31

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas87
Ovaj mjesecOvaj mjesec4682
UkupnoUkupno668070

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 94