GIMNAZIJA U POSJETI KAZALIŠTU

U četvrtak, 21. ožujka 2013., učenici drugih, trećih i četvrtih razreda naše Gimnazije u pratnji svojih profesora posjetili su Hrvatsko narodno kazalište u Splitu. Gledali su operu Macbeth  Giuseppea Verdija.

Opera splitskog Hrvatskog narodnog kazališta izvela je u petak, 15. ožujka operu Macbeth Giuseppea Verdija. Riječ je o premijernoj obnovi predstave iz studenog 2010. kojom je ravnao maestro Filippo Zigante, a režirao ju je Petar Selem. U naslovnoj ulozi nastupili su proslavljeni makedonski bariton Boris Trajanov, a ulogu Lady Macbeth tumačila je grčka sopranistica Sofia Mitropoulos. 

Verdijeva opera Macbeth nastala je 1847, neposredno nakon Attile i mnogi je smatraju najhrabrijom, najkonzistentnijom i najidealističkijom operom tog razdoblja njegova stvaralaštva. Libreto je, prema velikoj Shakespeareovoj tragediji, sačinio Francesco Maria Piave, a djelo je praizvedeno u Firenci 1847. Ujedno, Macbeth je Verdijevo prvo temeljito susretanje s grandioznim Shakespeareovim svijetom. Riječ je o jednoj od najmračnijih i najmoćnijih tragedija velikog dramatičara. Smještena u Škotsku, drama se bavi psihološkim i političkim okolnostima koje nastaju nakon što škotski vojskovođa Macbeth, izabire zlo kao put ostvarenja svoje nezajažljive ambicije. Djelo je tako postalo i ostalo snažnom metaforom vlasti ogrezle u krajnjoj korupciji i zločinu.

 

 
POZIV NA DRŽAVNO NATJECANJE IZ LATINSKOG JEZIKA

Na državno natjecanje iz latinskog jezika pozvana je učenica Matea Pavlinušić iz 4. a razreda sa mentoricom Simonom Atlaga.

Čestitamo Mateji i njezinoj mentorici te im želimo puno sreće na državnom natjecanju koje će se održati u Varaždinu od 10. do 12. travnja 2013. godine.

 
Radionica ''Moderna njemačka glazba''

U organizaciji Goethe Instituta Zagreb i sinjskih Gimnazija, članica PASCH inicijative, 11. i 12. ožujka u prostorijama Gimnazija održane su radionice na temu ''Moderna njemačka glazba''. Radionice za učenike vodila je Freya Conesa, moderatorica s Goethe Instituta iz Münchena,  a dvadesetpetero učenika naše škole dobilo je priliku da na kreativan i zanimljiv način upoznaju njemačku modernu glazbenu scenu te pritom nešto i nauče.

Više...
 
Dani hrvatskoga jezika

Odlukom Hrvatskoga sabora 1997. god., na spomen Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika, od 11. do 17. ožujka obilježavaju se Dani hrvatskoga jezika. Armenski kroatolog Artur Rafaelovič Bagdasarov uputio je čestitku povodom obilježavanja ove manifestacije svim Hrvatima u domovini Hrvatskoj, svima raseljenima diljem svijeta, školarcima, sveučilištarcima, profesorima i kolegama hrvatskoga jezika. Više pročitajte ovdje

 
Županijska natjecanja (svi predmeti) - POPIS

U sljedećem članku možete pronaći popis učenika koji su sudjelovali na županijskim natjecanjima u ovoj školskoj godini. Kliknite na VIŠE

Više...
 
Novi lektirni naslovi u školskoj knjižnici

Gustave Flaubert: Gospođa Bovary

Franz Kafka: Proces & Preobrazba i druge priče

Milutin Cihlar Nehajev: Bijeg

Ivan Kozarac: Đuka Begović; Sudoperka i Pjesme

Miroslav Krleža: Gospoda Glembajevi

Homer: Ilijada; Odiseja

Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Zločin i kazna

Johann Wolfgang Goethe: Patnje mladog Werthera

Henrik Ibsen: Kuća lutaka

Marcel Proust: Combray

Ranko Marinković: Ruke i druge novele

Samuel Beckett: U očekivanju Godota

Marko Valerije Marcijal: Epigrami

Kornelije Tacit: Anali

Gaj Salustije Krisp: Djela

 
Proslava blagdana Bezgrješnog začeća BDM – Dan Gimnazije i Sjemeništa

U petak 7. prosinca naša Franjevačka gimnazija i Franjevačko sjemenište u Sinju proslavili su svoj dan svečanom sv. misom i prigodnom akademijom. Slavlje je održano u crkvi Gospe Sinjske s početkom u 18 sati, a sudjelovali su profesori i ostali djelatnici Gimnazije, učenici i njihovi roditelji, više svećenika i brojni prijatelji.

Franjevačka klasična gimnazija u Sinju i Franjevačko sjemenište u Sinju od davnine slave svoj dan na Svetkovinu Bezgrješnog začeća 8. prosinca. Već godinama ove dvije ustanove, koje su od početka tijesno srasle, svoju godišnju svečanost priređuju u predvečerje svetkovine, a uz gimnazijsku i sjemenišnu zajednicu sudjeluju i roditelji učenika kao i brojni gosti te građani grada Sinja.

Više...
 
REZULTATI EUROCLASSICA ISPITA

 
Terenska nastava iz povijesti: Galerija Sikirica: Sinj - pogled na stvaranje jednog grada (izložba)

Dana 23. studenoga 2012. godine za vrijeme trajanja prvog školskog sata, učenici 3. a i 3. b razreda naše gimnazije, razgledali su izložbu „Sinj- pogled na stvaranje jednog grada“ koja je postavljena u Galeriji Sikirica. Izložba je dio šireg projekta te galerije o nastanku Sinja kao urbane sredine te obuhvaća razdoblje s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Izložbu je u kolovozu svečano otvorio predsjednik dr. Ivo Josipović. Izložbu su postavile povjesničarka umjetnosti Dragana Modrić i kustosica Darija Brković. Izložba obuhvaća stotine izložaka istaknutih obitelji i pojedinaca iz Sinja. Svi oni preuzeti su iz obiteljskih kuća, a dio njih još uvijek je u svakodnevnoj upotrebi.

U to vrijeme u Sinju su izgrađeni svi najvažniji infrastrukturni sadržaji – vodovod i kanalizacija, uređene su ceste, gradske ulice i trgovi, nicale su lijepe kamene dvokatnice i trokatnice, a kulturni i ukupni društveni život bio je vrlo dinamičan. Za tadašnji Sinj znameniti je filolog, bibliotekar i bibliograf Šime Jurić napisao da je “jedno od najljepših i najuređenijih mjesta Kopnene Dalmacije”. Intenzivnom industrijalizacijom poslije Drugog svjetskog rata, koja je građanski Sinj pretvorila u radnički, alkarski je grad priskrbio neslužbeni atribut metropole Dalmatinske zagore. I danas se trsi zadržati taj atribut, makar mu se u međuvremenu urušila materijalna osnova na kojoj je izrastao.

Više...
 
Oproštaj od fra Augustina (Ante) Akrapa

U utorak, 20. studenoga 2012. g., oprostili smo se od dugogodišnjeg profesora i ravnatelja na našoj gimnaziji fra Augustina (Ante) Akrapa. Nakon završenog studija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, fra Augustin će tridesetak godina izgarati kao marljivi profesor hrvatskoga jezika i književnosti od 1972. do 2003. kada ga je nemilosrdno ošinula bolest. Ujedno je obnašao i dužnost ravnatelja gimnazije od 1993. do 2000. godine. Svjestan kako mu je život poklonjen, zavrjeđivao ga je poklanjajući ga drugima, svjestan da na koncu ne ostaje ono što smo skupljali, već ono što smo pružali.

Njegovim marom i životvornim elanom, njegovom mudrošću i tolerancijom odisala je Franjevačka gimnazija i samostan u Sinju, iako nije bio uvijek dovoljno shvaćen.

Kao darovit predavač i pedagog stjecao je poštovanje svojih đaka i redovničke braće koji su s njim dijelili teškoće i odgovornost za rad u školi i zavodu u kojemu se odgajala budućnost Provincije.

 Više na http://franjevci-split.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=3748:oprostaj-fra-augustin-akrap&catid=36:lanovi-provincije.

 

 
<< Početak < « 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 » > Kraj >>

Stranica 21 od 30

Kalendar šk. godine 2017./2018.

Festival 2012

Posjetitelji od 1. 2. 2011.

DanasDanas223
Ovaj mjesecOvaj mjesec8004
UkupnoUkupno618213

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45